Bakır, merkez bankalarının parasal gevşemeyi genişleteceği beklentisi ve Güney Kore’nin son iki yılın en hızlı büyümesini göstermesinin ardından yükselişini ikinci güne talşıdı. Aluminyum, nikel ve kalay da değer kazandı.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 1 yükselerek ton başına 7,101 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 14:40’ta 7,090 dolara geldi. Metal dün yüzde 2.3 ile 9 Nisan’dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Temmuz vadeli bakır kontratları New York Comex piyasasında yüzde 1.6 yükselerek pound başına 3.2145 dolaa çıktı.
Güney Kore ekonomisi ilk çeyrekte, hükümetin ön yükleme harcamalarının etkisi ile, yüzde 0.9 ile beklenenden hızlı büyüdü. Japonya Merkez Bankası yarın politika toplantısı yapacak ve Avrupa Merkez Bankası, Bloomberg’in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, 2 Mayıs’taki toplantısında faiz indirimine gidilebilir.
Seul’de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, “Merkez bankalarının teşvik tedbirlerine ilişkin beklentiler, bakırın rallisini genişletmesine yardımcı oldu,” dedi ve “Destek ayrıca beklenenden daha hızlı büyüyen Kore’den ve gelecek haftaki 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi Çin’de görülen bir miktar alımdan da geldi” değerlendirmesinde bulundu.
Macquarie Group Ltd. analisti Bonnie Liu, ithalatçıların Londra Metal Borsası spot fiyatı üzerinde ödedikleri bakır primlerinin, Şanghay’a CİF bazında, ton başına 145 dolara kadar çıktığını kaydetti. Liu, “Prim ton başına prim 180 dolara kadar yükselebilmeli” dedi ve Güney Kore ve Singapur piyasalarında da darlık olduğunu sözlerine ekledi.
Ağustos vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda, yüzde 1.3 yükselerek ton başına 51,280 yuana (8,312 dolar) çıktı. Dünyanın en büyük sanayi metalleri tüketicisi Çin’de piyasalar 29 Nisan- 1 Mayıs döneminde kapalı olacak.
Şanghay’da, bakırın toplam işlem hacmi ve açık kontrat sayısı son iki günde, fiyatların son 3.5 yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte rekor seviyelere yükseldi.
Bloomberg HT