Bakır, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’de imalat sanayinin son yedi ayda ilk kez daraldığını gösteren veri sonrası, diğer sanayi metalleri ile birlikte düştü ve son üç haftanın en hızlı kaybını gerçekleştirdi.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 3 ile 1 Mayıs’tan bu yana en hızlı düşüşünü göstererek ton başına 7,250 dolara kadar düştükten sonra, Seul saati ile 16:06’da ton başına 7,268.50 dolara geldi. Eylül vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda, yüzde 2.5 düşerek ton başına 52,130 yuana (8,496 dolar) düşerken, Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.7 kayıpla pound başına 3.2895 dolara geriledi.
Çin’de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından açıklanan öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 49.6’ya geriledi. Bu veri Nisan ayında 50.4 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg’in anketine katılan 13 analistin tahminlerinin medyanına göre, imalat sanayi endeksinin 50.4 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.
Seul’de Tong Yang Securities Inc. metal traderı Lelia Kim, “Bakır, beklenenden kötü çıkan veri ve güçlenen dolar ile birlikte değer kaybediyor,” dedi ve “Fiyatlar kısa vadede daha da düşerek 7,200 dolara gelebilir” yorumunda bulundu.
Fiyatlar ayrıca, Fed Başkanı Ben S. Bernanke’nin dünkü konuşmasında, istihdam piyasasının iyileşmeye devam etmesi ve “bunun süreceğine yönelik güven duymaları” halinda, önümüzdeki birkaç toplantıda, varlık alım hızını “düşürebileceklerini” söylemesinin ardından da düştü.
Goldman Sachs Group Ltd.’nin raporuna göre, Haziran ayından itibaren yürürlüğe girecek Çin Döviz İdaresi’nin yeni kuralları muhtemelen emtia finansman anlaşmalarına son verecek. Çin’in bakır finansman anlaşmaları, rapora göre, bakır fiyatları için aşağı yönlü bir faktör.
Bloomberg HT