Bakır Fiyatları – (20.06.2013)

Bakır, Fed Başkanı Ben S. Bernanke’nin tahvil alımlarının azaltılabileceğinden bahsetmesi ve Çin’de imalat sanayinin yavaşladığını gösteren veri sonrası, sanayi metallerindeki düşüşlerle birlikte, son yedi haftanın en düşük seviyesine indi. Nikel 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 1.3 düşerek, 2 Mayıs’tan bu yana en düşük seviye olan ton başına 6,870.50 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 13:07’de ton başına 6,871.50 dolara geldi. Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 düşerek pound başına 3.111 dolara geriledi.

Bernanke, dün yaptığı açıklamada, Fed’in parasal genişlemeyi bu yılın ilerleyen dönemlerinde daraltabileceğini ve 2014 yılında sonlandırabileceğini söyledi. Fed, dünkü toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını değiştirmedi.

Şanghay’da Xinhu Futures Co. analistlerinden Lian Zheng, “Fed şimdi biraz daha açık bir zaman tablosu verdi ve bakırın mevcut seviyede destek bulması zor olabilir,” dedi ve “Bakır fiyatlarının son birkaç yıldır yüksek seyretmesinin ardındaki faktörlerden biri likiditeydi ya da göreceli olarak zayıf dolardı. Ancak ardık durum değişiyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’de imalat sanayi bu ay daha hızlı bir daralma gösterdi ve bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yavaşlama işaretlerine katkıda bulundu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında 48.3’e düştü. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 49.1 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Çin PMI verisi Mayıs ayında 49.2’ye indi ve Ekim ayından bu yana ilk kez daralma sınır olan 50 seviyesinin altına düştü.

Ekim vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda, yüzde 2.1 düşerek ton başına 49,860 yuana (8,134 dolar) indi. Bu, 3 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

LME’de, nikel yüzde 2 düşerek ton başına 13,910 dolara kadar indi. Aluminyum, kurşun, kalay ve çinko da değer kaybetti.

Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir