Bakır, dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin’de talebin ekonomik verilerin gösterdiğinden daha güçlü olabileceği spekülasyonu ile yükseldi ve üçüncü haftaya taşıdığı kazancını daha da genişletti. Aluminyum, kurşun, nikel, kalay ve çinko da değer kazandı.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 0.9 yükselerek ton başına 7,444 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 14:27’de 7,409.75 dolara geldi. Metal son üç haftada yüzde 5.5 prim yaptı.
LME bakır stokları, LME depolarından bkır çıkarılmasına ilişkin emirlerin yüzde 35 sıçrayarak rekor seviye olan 212,875 tona ulaşması ile birlikte, ikinci hafta üst üste düşerek, 10 Mayıs’ta 604,250 tonla yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine indi. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası stokları geçen hafta 195,043 ton ile altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Çin’de sabit sermaye yatırımları Nisan ayında hız kaybederken, sanayi üretimi beklenenden daha hızlı arttı.
Dadi Futures Co. analistlerinden Huang Zhen, “Verilere bakıldığında, Çin’in büyümesi zayıflama göstermeye devam ediyor. Bazı yatırımcılar mevcut talebin iyileşmekte olduğu spekülasyonunu yapıyor ve bu da bakır fiyatlarına destek sağlıyor” dedi.
China Nonferrous Metals Industry Association’ın ağır metaller departmanı başkan yardımcısı Duan Shaofu, Çin’in rafine bakır tüketiminin geçen yıldan daha hızlı artabileceğini ve yüzde 7 artışla 8.3 milyon tona çıkabileceği ve üretimin yüzde 8 artışla 6.3 milyon tona çıkmasının beklendiğini söyledi.
Eylül vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda, yüzde 0.2 yükselerek 53,550 yuana (8,712 dolar) çıktı. temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 değer kazanarak pound başına 3.3665 dolara ulaştı.
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na göre, fonların tuttuğu net short ya da fiyatların düşeceği beklentisi ile tutulan pozisyon sayısı, 7 Mayıs itibariyle 16,798 adete düştü. Bu veri önceki hafta 23,368 seviyesindeydi.
Bloomberg HT