Bakır, Japonya’da beklenenden daha düşük gerçekleşen ekonomik büyümenin, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’den gelen iyileşme işaretlerini dengelemesinin ardından, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.
Japonya’da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH), yılın ikinci çeyreğinde, yıllıklandırılmış rakamla, önceki çeyreğe göre yüzde 2.6 arttı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 3.6 çıkması bekleniyordu. Çin’de geçen hafta açıklanan fabrika üretimi ve ihracat Temmuz ayında sıçrama yaparken, bakır ithalatı son 14 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından izlenen stoklar 11 ayın en düşük seviyesine indi.
Citigroup Inc. analisti Jon Bergtheil, bugünkü raporunda, “Çin’de reel ekonomik aktivite Temmuz ayında genel anlamda iyileşti,” dedi ve “Beklenenden daha iyi çıkan dış ticaret aktivitesi aşağı yönlü risklerin azalmasına yardımcı olacak ve hükümetin teşvik tedbirlerini sürdürmesini ve reformlar üzerinde odaklanmasını sağlayacak” şeklinde görüş bildirdi.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), fazla değişmeyerek, yerel saat ile 09:58’de, ton başına 7,277 dolara geldi. Bakır gün içinde yüzde 0.6 kadar yükseldi ve yüzde 0.8 kadar geriledi. Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, pound başına 3.3075 dolar oldu.
Seul’de Tong Yang Securities Inc. kıdemli traderı Park Jong Beom, “Zayıf Japonya GSYİH verisi piyasa üzerinde baskı oluşturuyor,” dedi ve “Veri muhtemeşen bazı yatırımcılara, son rallinin ardından, kar satışları için bahane oluşturdu” değerlendirmesinde bulundu.
Para yöneticileri, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, bakırda net kısa pozisyonlarını ya da fiyatların düşeceği beklentisi ile açtıkları pozisyonlarını yüzde 46 azaltarak, 6 Ağustos itibariyle, 14,650 kontrata düşürdü.
LME tarafından izlenen bakır kontratları, 19’ncu seansta da düşerek 592,950 tona geriledi ve 11 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Depoalrdan bakır çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 0.5 düşerek 311,900 tona indi.
LME’de,aluminyum, kalay, kurşun ve çinko değer kazandı.
Bloomberg HT