BIST-100 endeksi Ekim ayında 1.372- 1.525 arasında dalgalanırken ayı %8,22 yükselişle 1.522,04’ten kapattı.
Sınai endeks %11,14 yükselişle pozitif ayrışırken, Bankacılık endeksi %8,24 yükselişle endekse paralel performans gösterdi. TCMB, Ekim ayı toplantısında ortalama 200 baz puanlık sürpriz faiz indirimine giderek politika faizini %16,0 seviyesine düşürdü. Eylül ayı Fed toplantı tutanakları, Fed’in varlık alımlarını Kasım toplantısıyla birlikte azaltmaya başlayacağına işaret etti.
Kasım’da pandemi nedeniyle vaka sayıları yüksek seyreden bazı ülkelerin kısıtlamalara başvurup başvurmayacağı takip edilecek. Ekonomik gelişmelerde ise en önemli gündem Fed faiz kararı ve Fed’in varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin açıklaması beklenen program olacak. Major ekonomilere dair makroekonomik gelişmeler veriler takip edilecek.
Kasım ayında yurtiçi piyasalarda TCMB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği takip edilecek. ABD ile ilişkiler ve açıklanacak makro veriler de piyasaların gündeminde olacaktır.
Şirket Analizleri:
– Çimsa
– Vakıfbank
Strateji
Kasım’da Covid-19 nedeniyle vaka sayıları yüksek seyreden bazı ülkelerin kısıtlamalara başvurup başvurmayacağı takip edilecek. Ekonomik anlamda ise Fed faiz kararı ve varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin açıklaması beklenen program, piyasaların odak noktası olacak. Fed’in ılımlı bir azaltım programı açıklaması durumunda global risk alma iştahının güçlü seyrini devam ettirmesi beklenmektedir. Diğer taraftan bazı ülkelerde yaşanan enerji krizinin kışın da gelmesiyle devam edip etmeyeceği ve Çin büyümesine ilişkin endişeler, önemli risk unsurları olacak. Bu risklerin gerçekleşmesi global risk iştahını zayıflatarak piyasalarda kar satışlarını tetikleyebilir. Ancak, risklerin gerçekleşme ihtimalinin zayıflaması durumunda yurtdışı piyasalarda Kasım’da kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilecektir. Bu beklentilerin ışığında global risk alma iştahının Kasım’da güçlü seyrini devam ettirmesi beklenmektedir. Yurtiçi piyasalarda TCMB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği piyasaların yönü için önemli olacaktır. Ekim enflasyonun düşük gelmesi ve bununla birlikte TCMB’nin faizleri sabit tutması durumunda, TL’deki negatif ayrışmanın sonlanma ve piyasaların olumlu etkilenmesi beklenir. Ancak, TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi durumunda ise TL’de negatif ayrışmanın devam etmesi beklenir. Ayrıca, Kasım ayında ABD ile ilişkiler ve diğer jeopolitik risklerdeki gelişmelerin de seyri önemli olacaktır. ABD ile ilişkilerin pozitif yönde ilerlemesi ve ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışına olumlu yaklaşması durumunda TL varlıklarda pozitif fiyatlama oluşması beklenir.
Makro Ekonomi
• Ağustos’ta işsizlik oranı %12,1 ve istihdam oranı %45 seviyesinde yatay seyretti. • Cari işlemler dengesi Ağustos’ta bir önceki yılın aynı ayına göre 4,5 milyar USD azalarak 528 milyon USD fazla vermiş; 12 aylık açık 23,03 milyar USD olarak gerçekleşmiştir.
• Ağustos’ta Sanayi Üretimi takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık %13,8 artarken aylık üretim %5,4 yükseldi.
• TCMB Ekim toplantısında politika faizini 200 baz puan indirerek %16,00 seviyesine çekti.
• Eylül’de merkezi yönetim bütçesi 23,6 milyar TL, faiz dışı denge ise 9,5 milyar TL açık verdi.
• Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre Eylül’de TÜFE bir önceki aya göre % 1,25 artarken, yıllık enflasyon %19,58’e yükseldi (önceki %19,25).
Portföy Önerileri
Portföyümüzdeki tahvil ağırlığını %40, hisse senedi ağırlığını %30 ve döviz ağırlığını %30 olarak koruyoruz.
Şirket Raporları
Çimsa CIMSA için hedef fiyatımız 29,30 TL seviyesindedir.
Vakıfbank VAKBN için hedef fiyatımız 3,95 TL olup; TUT önerimizi koruyoruz.
Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Bülten