Avrupa’da NFC ile ödeme rekabeti kızışıyor

Pandemi, dünya genelinde e-ticaretin hızlı bir şekilde büyümesine yol açtı. Amerika, Avrupa ve Asya’da tüketiciler, çev­rimiçi alışverişe yöneldi. 2020’de ABD’de e-ticaret satışları yüzde 32 artarak 791.7 milyar dolara ulaştı.

Avrupa’da bu oran yüz­de 27 artışla 698 milyar euroya, Asya’da ise yüzde 35 artışla 2.5 trilyon dolara yükseldi. Ancak pandemi sonrası tüketici alışkanlık­ları normalleşirken, çevrimdışı perakende yeniden canlanmaya başladı. Tüketiciler, fi­ziksel mağazalarda alışveriş yapmanın ra­hatlığını yeniden keşfetti, bu da hibrit bir alışveriş deneyimi talebini artırdı.

NFC teknolojisi başrolde

Burada bir parantez açıp Near Field Communication (NFC) teknolojisine odaklanalım. 2002 yılında Sony ve NXP tarafından geliştirilen NFC, cihazların kı­sa mesafede kablosuz olarak veri alışveri­şi yapmasını sağlar ve temas gerektiren iş­lemleri ortadan kaldırır. Bu teknoloji, özel­likle ödeme sistemlerinde kullanılırken, mobil cihazlarla hızlı ve güvenli ödeme yapmayı mümkün kılıyor. NFC, ayrıca top­lu taşıma kartları, erişim kontrol sistemle­ri ve ürün etiketleme gibi alanlarda da yay­gın bir şekilde kullanılıyor.

Yakın zamanda önemli bir gelişme ile bu teknoloji iki büyük devin rekabetinde baş­rolü üstlenmeye hazırlanıyor. Apple, Av­rupa Birliği’nin yeni Dijital Pazarlar Yasa­sı (DMA) kapsamında NFC ve Secure Ele­ment API’lerini üçüncü taraf geliştiricilere açmak zorunda kaldı. Bu yasa, Apple’ın iP­hone cihazlarında üçüncü taraf cüzdanla­rın varsayılan olarak kullanılmasına izin vererek, Apple Wallet’ın NFC tabanlı öde­melerdeki tekelini sona erdiriyor. Bu dü­zenleme, Apple’ın rakiplerine daha eşit bir oyun alanı sağlama baskısı altında olduğu­nu gösteriyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!