Avrupa hisse senetleri, Çin’de ihracatın geçen ay artış göstermesi ve ING Groep NV ve Societe Generale SA gibi önemli şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklamasının ardından yükselişini altıncı güne taşıdı ve bu yılın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirdi.
ING ve Societe Generale’in her biri yüzde 3.5’ten fazla bir yükseliş gösterdi. Norsk Hydro ASA, çeyrek satışlarının analistlerin tahminlerinin üstünde çıkmasıyla yüzde 3.6 güçlendi. Norveçli telekomünikasyon operatörü Telenor ASA, analistlerin tahminlerinin altında gelen bilançosu sonrasında Mayıs 2012’den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, 332 puandan kapandı. Gösterge endeks, yatırımcıların Fed’in varlık alım programını gelecek sefer ne zaman azaltacağı konusundaki değerlendirmeleri ile birlikte, 4 Şubat’tan bu yana yüzde 4.5 yükseldi. Endeks, gelişen piyasalardaki satış dalgası ile birlikte, 22 Ocak’ta gördüğü altı yılın zirvesinden, 4 Şubat’a kadarki sürede yüzde 1.2 geri çekildi.
Viyana’da Raiffeisen Capital Management hisse senetleri müdürü Herbert Perus, “Avrupa hisse senetleri konusunda olumluyuz,” dedi ve “Bazıları karlarda beklentilerden büyük sapmalar olacağından korkuyırdu, ancak bu korkular azalıyor. Yellen, varlık alımlarının azaltılmasının geleceği konusunda ılımlıydı. Risk çok büyük değil” şeklinde görüş bildirdi.
Çin Gümrük Birliği’nin verilerine göre Çin ihracatı Ocak’ta yıllık bazda yüzde 10.6 artarak, Bloomberg anketinde çıkan yüzde 0.1’lik tahminin üstüne çıktı. Ülkede ithalat da yüzde 10 yükselerek, ekonomistlerin yüzde 4’lük tahminlerinin üstünde geldi.
Bloomberg HT