Çin’deki sanayi şirketlerinin kârının artması ve yenin daha fazla teşvik beklentisiyle 27 ayın en düşüğüne gerilemesinin ardından Asya borsaları yükseldi; MSCI Asya Pasifik Endeksi 2. ayını da kazançla kapamaya hazırlanmaya başladı.
Satışlarının yüzde 28’ini Kuzey Amerika’da gerçekleştiren otomobil üreticisi Mazda Motor Corp., yeni başbakanın “güçlü para politikasının”, ekonomi önlemlerinin 3 direği arasında olacağını söylemesi üzerine yüzde 7.1 değerlendi. Güney Çin’deki Guangzhou şehrinin inşaatçısı Guangzhou R&F Properties Ltd., 2 günlük tatilin ardından yeniden açılan Hong Kong borsasında yüzde 1.1 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi’nde yıl sonu temettü hakkı olmadan işlem yapan 119 şirketten biri olan cep telefonu operatörü SK Telecom Co. yüzde 4.4 düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 kazançla 129.23 puana yükseldi. Bu yıl yüzde 14 artan endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi. Japon borsası geçtiğmiz yılki deprem ve tsunamiden önceki en yüksek kapanışına ulaştı.
Abe’nin Japonya Merkez Bankası’nın enflasyonu hedefini değiştirmeyi ve bankanın agresif para politikası uygulamasını önemsediğine dikkat çeken Colonial First State Global Asset Management’ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Stephen Halmarick, 2013’ün Çin için iyi göründüğünü söyleyerek, ” Eğer Japonya’da da agresif parasal genişleme önlemleri olur ve Çin de daha iyi büyüme kaydederse, Asya’nın geri kalanı iyi olacaktır” dedi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl ABD ve Çin ekonomilerinin toparlanma sinyalleri göstermesi ve dünya genelinde merkez bankalarının büyümeyi destekleyici adımlarda bulunmasıyla yükseldi. Endeks tahmini kazançlarının ortalama 14.7 katından fiyatlanarak 13.7 katından işlem gören Standard&Poor’s 500 Endeksi’ni ve 12.7 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi’ni solluyor.
Bloomberg HT