Asya hisseleri değer kaybederek, MSCI Asya Pasifik Endeksi’nin Ocak’tan bu yana en uzun süreli haftalık kazanç dönemini azaltmasına neden oldu. Tokyo Borsası, bilanço rakamlarının öncesinde 6 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.
Satışlarının yüzde 31’ini Kuzey Amerika’da kaydeden Japon otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin, dolara karşı güçlenmesinin ardından yüzde 2.8 değer kaybetti. Advantest Corp., çip ekipmanı üreticisinin 3.6 milyar yen zarar açıklaması sonrasında yüzde 9.9 düştü. Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi, sürdürülebilir büyüme yaratma çabaları kapsamında hükümetin şirketlerden kapasite fazlasını kesmelerini istemesinin ardından düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 135.49 puana geriledi. Değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kaybettiği endeks bu hafta yzüde 0.4 kazançla 5. haftasını da artıda tamamlamaya hazırlanıyor. ABD’den gelen veriler Fed’in tahvil alımlarını ne zaman azaltabileceğine ilişkin karışık sinyaller veriyor.
Piyasanın tahvil alımlarının azaltılmasının iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlamaya çalıştığını, bunun da günlük hareketleri gün bazlı hâle getirdiğini belirten LGT Capital Partners’ın küresel stratejistlerinden Mikio Kumada, “Çin’in göndermeye çalıştığı mesaj da, ‘Bakın, büyümeye taban seviyesi getiriyoruz’ şeklinde” yorumunda bulundu.
Tüketime bağlı şirketlerin kazançlara, enerji hisselerinin ise kayıplara öncülük ettiği MSCI endeksi bu yıl yüzde 5.2 yukarıda seyrediyor. Endeks, tahmini kazançlarının 13.4 katından işlem görürken, Standard&Poor’s 500 Endeksi 15.4 katı ve Stoxx Europe 600 Endeksi 13.5 katından değerleniyor.
Bloomberg HT