Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki banka mevduatlarına getirilen vergi şartının Avrupa’daki krizi canlandıracağı ve Çin’in emlak fiyatlarını kontrol altına alma çabalarını artıracağı endişeleri üzerine Asya borsaları son 8 ayın en sert düşüşünü kaydetti.
Asya-Pasifik Endeksi’ndeki tüm gösterge endeksler ve sektör grupları düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin rakipleri karşısında güçlenmesinin ardından yüzde 2.6 değer kaybetti. En büyük pazarı olarak Avrupa’yı gören giyim şirketi Esprit Holdings Ltd. yüzde 2.2 düştü. BHP Billiton Ltd. yüzde 2.2 değer kaybederek, maden şirketlerini aşağı taşıdı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.7 kayıpla 134.34 puana gerileyerek Temmuz’dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Değer kazanan her hisseye karşılık 5 hissenin değer kaybettiği endeks bu yıl, ABD’deki ekonomik verilerdeki ilerleme sinyalleri ve Japonya’nın daha fazla teşvik uygulayacağı spekülasyonunun Çin’in emlak kontrollerine ilişkin endişeleri bertaraf etmesiyle yüzde 5.6 yükseldi.
Kıbrıs Rum Kesimi’nin kaçınılmaz kurtarmasının geldiğini ve sonucun çok da iyi olmadığını söyleyen White Funds Management’ın Sidney’deki yönetici direktörü Angus Gluskie, kurtarma paketinin finansal etkisinin önemsenmeyecek kadar düşük olduğunu, ancak insanların satış için bahane aramasından ötürü piyasaların tepki gösterdiğini belirtti. Gluskie, aynı durumun Çin için de geçerli olduğunu söyledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi son 4 ayda merkez bankacıların esnek para politikalarını devam ettirmesiyle ralli yaptı. Endeksteki hisseler geçtiğimiz hafta tahmini kazançların 14.7 katından fiyatlandı. Bu oran Standard&Poor’s 500 Endeksi için 14 katı, Stoxx Europe 600 Endeksi içinse 12.7 katında seyrediyor.
Bloomberg HT