Japonya Merkez Bankası’nın varlık alım programında değişikliğe gitmezken, kredi programını ikiye katlamasının ardından Asya borsaları yükseldi; MSCI Asya Pasifik Endeksi 3 haftanın zirvesine çıktı. Çin borsası, merkez bankasının finansal sistemden para çekmesi sonrasında düşüş kaydetti.
Satışlarının yüzde 80’ini Japonya dışında kaydeden otomobil üreticisi Nissan Motor Co., yenin değer kaybetmesiyle yüzde 2.1 primlendi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., ilk yarı kârının beklentinin üzerinde olması üzerine yüzde 2 değerlendi. Industrial&Commercial Bank of China Ltd. yüzde 0.8 değer kaybederek, Çin bankaları arasındaki kayıpları devam ettirdi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:32 itibariyle yüzde 0.6 kazançla 137.12 puana çıktı ve 24 Ocak’tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Janet Yellen’ın Kongre’ye Fed başkanı olarak yaptığı lk konuşması ve Çin’in rekor düzeydeki kredilerinin dünyanın en büyük ekonomilerine dair iyimserliği desteklemesinin ardından küresel hisseler kayıplarını sildi.
Geniş çapta piyasadaki yukarı yönlü trendin devam ettiğini söyleyen AMP Capital’in dinamik varlık yönetim müdürü Nader Naeimi, “Fed tahvil alımlarını azaltmaya başlarken, BOJ’un teşviklerini artırmasıyla Japonya kendine mahsus bir durum içinde. Politika yapıcıların likidite fazlasını çekmesi gerektiğinden, Çin’deki likidite sıkılaştırması endişe nedeni olmamalı. Çin’de büyümeyi desteklemek için yeterli düzeyde kredi var” dedi.
Yenin zayıflamasıyla Japon Topix Endeksi yüzde 2 tırmandı. Merkez bankası, Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin de öngördüğü gibi para tabanını her yıl 60-70 trilyon yen genişleteceğini söyledi, kredi programını ise ikiye katlayarak 7 trilyon yene yükseltti. BOJ, bireysel bankaların, 2. programı kapsamında iki katı düşük faizli para borçlanabileceklerini söyledi.
Bloomberg HT