ABD’den gelen verilerdeki iyileşmenin Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına dair sinyallere neden olması ve Çin’in imalatına ilişkin karışık sinyallerin etkisiyle Asya borsaları düşüş kaydetti.
Satışlarının yüzde 34’ünü Kuzey Amerika’da gerçekleştiren otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 3.3 düştü. Nomura Holdings Inc. Japon aracı kurumları arasındaki düşüşü devam ettirdi. İşitme sorunu olanlar için implant sistemleri üreten Cochlear Ltd., ikinci yarıdaki satışlarının zayıflığından ötürü yüzde 15 değer kaybetti. Hazır gıda ve içecek üreticisi China Foods Ltd., operasyonel kârlarının düşmesini beklediğini söylemesinin ardından yüzde 8.7 düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 133.76 puana geriledi. Endekste 1’i hariç 10 sektör grubunun tamamı düşüş kaydetti. Endeks Mayıs’ı yüzde 5.1 kayıpla Ekim’den bu yana ilk kez ekside kapadı.
Fed’in çıkış tartışmalarında bir değişiklik görünmediğini, ancak yatırımcıların satış için bahane aradığını söyleyen Mizuho Asset Management Co.’nun kıdemli fon yöneticilerinden Masahiko Ejiri, bazı uzun pozisyonların piyasanın çok hızlı ralli yapmasının ardından hiç hasar almadığını ifade etti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Haziran 2008’den bu yana en yükseğini kaydettiği 20 Mayıs’tan bu yana yüzde 6.6 düştü. Asya’daki gösterge endeks 31 Mayıs’taki kazanç ortalamasının 13.2 katından işlem görürken, Standard&Poor’s 500 Endeksi 14.8 ve Stoxx Euorope 600 Endeksi de 13.2 katından işlem görüyor.
Bloomberg HT