Avrupa’daki yeni hükümetlerden kaynaklanan iyimserlik ve Çin’in yumuşak iniş yapacağı sinyalleri Asya borsalarını destekledi.
Yunanistan ve İtalya’daki yeni hükümetlerin, bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınmasına yardımcı olacağına dair iyimserlik ve Çin ekonomisinin yumuşak iniş yapacağına yönelik sinyallerin güveni artırmasıyla, Asya borsaları değer kazandı ve 2 haftadır kaydetmiş olduğu kayıpları azalttı.
Japonya’nın 3. büyük otomobil üreticisi Nissan Motor Co., Japon ekonomisinin 4 çeyrektir ilk kez büyüme kaydetmesi üzerine yüzde 1.3 yükseldi. China Overseas Land&Investment Ltd., Çin’in iki tanınmış ekonomistinin ülke ekonomisinin kredi sıkılaştırma politikalarına, enflasyondaki yavaşlamaya ve emlak fiyatlarındaki kısıtlamalara cevap verdiğini söylemesi üzerine yüzde 5 değerlendi. Milyarder yatırımcı Warren Buffett’in de bir bölümüne sahip olduğu Çinli otomobil üreticisi BYD Co., yeni enerji araçlarının, yeni araç tescillerinden muaf olacağına yönelik haber üzerine yüzde 15 primlendi.
Ulusal birlik hükümetinin kurulmasının ardından Yunanistan’daki durumun belirgin bir şekilde iyileştiğini ve İtalya’nın da bu konuda ilerleme kaydettiğini belirten White Funds Management’ın yöneticilerinden Angus Gluskie, piyasalardaki 2 önemli sorunun bir miktar gelişme kaydettiğini söyledi.
Son 2 haftada yüzde 5.9 değer kaybetmiş olan MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 kazançla 119.03 puana çıktı. Endekste yer alan 10 sektörün hepsinde artış görüldü.
Standard&Poor’s 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.6 değerlendi. S&P 500 Endeksi 11 Kasım’da İtalya’nın kemer sıkma paketini onaylamasının ardından yüzde 2 artış kaydetmişti.
Japon Nikkei 225 Endeksi, hükümetin ülkenin GSYH’sının 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 6 büyüdüğünü açıklamasının ardından yüzde 1.2 değerlendi. Avustralya’nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.
Kaynak: www.bloomberght.com