Güney Kore borsalarında sıkıyönetim belirsizliği devam ediyor: Asya-Pasifik piyasalarında dalgalı seyir
• Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,3 düşerken, siyasi belirsizlik ve Başkan Yoon Suk Yeol’ün geleceği yatırımcıları tedirgin ediyor. Yetkililer piyasaları desteklemeyi vaat ediyor.
• Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 artış kaydetti, Topix yüzde 0,4 yükseldi. Büyüme verilerindeki olumlu revizyon piyasaları destekledi.
• Çin’in tüketici fiyat endeksi kasım ayında yüzde 0,6 gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 0,2’ye düştü. Bu durum, Pekin’in daha güçlü teşvik politikalarına duyulan ihtiyacı artırıyor.
Güney Kore’nin Kospi borsa endeksi, Başkan Yoon Suk Yeol’ün hafta sonu görevden alma oylamasından kurtulmasının ardından yaşanan siyasi belirsizlik ve sıkıyönetim ilanının etkisiyle pazartesi günü yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. Kospi yüzde 2,3 düşerken, teknoloji ağırlıklı Kosdaq yüzde 4,1 geriledi.
Cumartesi günü muhalefet partilerince yapılan görevden alma oylaması, Yoon’un partisi Halkın Gücü Partisi tarafından boykot edildi. Ancak partinin lideri, Başkan Yoon’un istifa etmesi gerektiğini savundu. Bu süreçte yerel medya, savcıların Yoon Suk Yeol’ü vatana ihanet ve yetki kötüye kullanma suçlamalarıyla ilgili bir ceza soruşturmasının konusu olarak belirlediğini bildirdi.
Asya-Pasifik piyasalarında dalgalı seyir
Asya-Pasifik bölgesindeki diğer piyasalarda pazartesi günü karışık bir tablo izlendi. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Topix endeksi ise yüzde 0,4 yükseldi. Japonya’nın üçüncü çeyrek GSYİH büyümesi, çeyrek bazında yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e revize edilerek beklentileri aştı.
Hong Kong Hang Seng endeksi yatay seyrederken, Çin’in CSI 300 endeksi yüzde 0,3 değer kazandı. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi ise yüzde 0,2 düşüş kaydetti.
Çin’de enflasyon beklentilerin altında kaldı
Çin’in kasım ayı tüketici fiyat endeksi, yıllık bazda yalnızca yüzde 0,2 oranında artarak ekonomistlerin yüzde 0,5’lik artış beklentisinin altında kaldı. Üretici fiyat endeksi ise üst üste 26. ayda da düşerek yıllık yüzde 2,5 geriledi. Reuters anketindeki yüzde 2,8’lik düşüş beklentisini aşan bu veri, Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret ediyor.
Pekin’in faiz indirimleri, borsa ve gayrimenkul piyasalarını destekleme çabaları ve banka kredilerini artırmaya yönelik teşvik politikalarına rağmen, Çin hâlâ zayıf iç talep ve deflasyonla mücadele etmeye devam ediyor.
ABD borsalarında rekorlar
ABD’de cuma günü S&P 500 ve Nasdaq Composite, kasım ayı istihdam verilerinin beklentilerin biraz üzerinde gelmesiyle yeni rekor seviyelere ulaştı. S&P 500 yüzde 0,25 artışla 6.090,27 seviyesine yükselirken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq yüzde 0,81 artışla 19.859,77 seviyesine çıktı. Tesla, Meta Platforms ve Amazon’daki yükselişler Nasdaq’a destek sağladı.
Dow Jones Sanayi Ortalaması ise yüzde 0,28 düşüşle 44.642,52 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda S&P 500 yüzde 0,96, Nasdaq ise yüzde 3,34 değer kazanarak pozitif bir performans sergilerken, Dow Jones yüzde 0,6 düşüş kaydetti.
Kaynak: CNBC-e