Asya Borsaları – (25.10.2024)

Asya-Pasifik piyasaları Japonya seçimi öncesi yükselişte

• Japonya’da Tokyo’nun Ekim enflasyonu yüzde 1,8’e geriledi, yenin değeri düşmeye devam etti. BOJ’un 30-31 Ekim toplantısında faiz oranlarının sabit tutulması bekleniyor.

• Japonya’daki genel seçim öncesi LDP’nin çoğunluğu kaybedebileceği olasılığı, BOJ’un politika kararlarını zorlaştırabilir ve yenin değer kaybetmesini hızlandırabilir.

• Tesla, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla yüzde 22 artış göstererek ABD borsalarını yukarı çekti, S&P 500 yükselirken Dow Jones, Haziran’dan bu yana ilk kez dört günlük düşüş yaşadı.

Asya-Pasifik piyasaları, Cuma günü genel olarak yükseldi. Yatırımcılar, hafta sonu Japonya’da yapılacak genel seçimi beklerken, Japonya’nın Ekim ayı enflasyon verileri de açıklandı.

Tokyo enflasyon verisi düşüş gösterdi

Tokyo’nun manşet enflasyon oranı, Ekim ayında yüzde 2,2’den yüzde 1,8’e gerilerken, taze gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon da yüzde 2’den yüzde 1,8’e düştü. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 30-31 Ekim tarihlerinde yapacağı para politikası toplantısı öncesinde açıklanan bu veriler, seçim öncesi son önemli ekonomik veri olarak değerlendiriliyor. Tokyo’nun enflasyon oranı, Japonya genelindeki enflasyon eğilimlerinin öncü göstergesi olarak kabul ediliyor.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, Tokyo’da çekirdek enflasyon oranının yüzde 1,7’ye gerilemesini beklemişti.

Japonya’da seçim ve yenin durumu

Hafta sonu yapılacak genel seçim öncesinde yen, son üç ayın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor ve art arda dördüncü haftalık kaybına hazırlanıyor. Anketler, iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) uzun süredir devam eden hakimiyetini kaybedebileceğini gösteriyor. Bu belirsizlik ve olası siyasi istikrarsızlık, BOJ’un faiz artırımı planlarını karmaşık hale getirebilir.

BOJ’un 30-31 Ekim’deki toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor, ancak siyasi belirsizlik, faiz artırımının ertelenmesine yol açabilir. Yenin dolar karşısında 152 seviyesine gerilemesi ve haftalık yüzde 1,5’lik bir kayıp yaşaması da BOJ’un kararlarını etkileyebilecek bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.

National Australia Bank’ın döviz strateji başkanı Ray Attrill, “LDP çoğunluğunu kaybederse bu, BOJ’un politika normalleşmesini daha da zorlaştırabilir” dedi. Attrill, bu durumda yenin daha da zayıflayabileceği ve bir sonraki faiz artışının gelecek yıla sarkabileceğini belirtti.

Yen ve müdahale ihtimali

Yenin, dolar karşısında 150 seviyesini yeniden geçerek değer kaybetmesi, Japon yetkilileri piyasa müdahalesi için alarm durumuna geçirdi. Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ile ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Perşembe günü yaptıkları ikili görüşmede, son döviz kuru hareketleri ve diğer konuları ele aldı. Yenin bu ay yüzde 5,5 oranında değer kaybetmesi, Nisan 2022’den bu yana en büyük aylık düşüş olarak kaydedildi.

Japonya borsasında düşüş

Tokyo’da enflasyon verisinin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,85 düşerken, Topix yüzde 0,89 geriledi ve bu durum beşinci gün üst üste düşüş anlamına geldi.

Diğer Asya-Pasifik borsaları

Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,30 artarken, küçük sermayeli hisselerin yer aldığı Kosdaq yüzde 0,85 düştü. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,39 yükseldi.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, bir önceki seansta düşüş yaşadıktan sonra yüzde 0,65 toparlanırken, Çin anakarasındaki CSI 300 hafif bir artış gösterdi.

ABD borsasında Tesla etkisi

ABD’de ise S&P 500 endeksi, Perşembe günü Tesla hisselerinin yaklaşık yüzde 22 artmasıyla üç günlük düşüş serisini sonlandırarak yükseldi. Elektrikli araç üreticisi Tesla, analist beklentilerini aşan üçüncü çeyrek sonuçları açıkladıktan sonra 2013’ten bu yana en iyi gününü yaşadı.

Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,76 artarken, Dow Jones Sanayi Ortalaması yüzde 0,33 gerileyerek Haziran’dan bu yana ilk kez dört günlük düşüş serisini kaydetti.

Kaynak: CNBC-e

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!