Asya Borsaları – (13.12.2024)

Asya piyasalarında Çin öncülüğünde sert düşüş

• Çin ve Hong Kong borsalarında düşüş yaşanırken, Güney Kore’nin Kospi ve Kosdaq endeksleri pozitif ayrışarak yükseliş kaydetti.

• Japonya’da üretici güveni Tankan endeksiyle beklenenden güçlü çıktı, ancak borsalar geriledi, yen ise zayıflamaya devam etti.

• ABD’de ÜFE’nin beklentileri aşması Dow Jones ve Nasdaq’ın gerilemesine neden oldu; yıllık ÜFE yüzde 3 ile güçlü bir artış gösterdi.

Asya borsaları, Pekin’in son politika değişikliklerini teyit etmesinin ve büyüme odaklı planlarını vurgulamasının ardından Cuma günü sert kayıplar yaşadı. Özellikle Çin merkezli gelişmelerin öne çıktığı bu tabloda, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,39’luk düşüş kaydederken, Çin ana karasında işlem gören CSI 300 endeksi yüzde 0,94 değer yitirdi.

Güney Kore pozitif ayrıştı

Bölgede genel olarak olumsuz bir seyir hakim olurken, bu düşüşte Wall Street’in önceki gün açıklanan beklenenden yüksek üretici fiyat endeksi (ÜFE) enflasyonu verisiyle gerilemesi etkili oldu. Ancak Güney Kore piyasaları bu eğilimin dışında kaldı. Kospi endeksi yüzde 0,23 artışla pozitif ayrışırken, küçük ölçekli şirketlerin işlem gördüğü Kosdaq endeksi yüzde 1,01 yükseldi. İnternet şirketi Kakao’da görülen yüzde 5’in üzerindeki kazanç ve birçok yan kuruluşunun ciddi değer artışı da bu toparlanmayı destekledi. Ayrıca Kospi’nin en değerli dördüncü şirketi konumundaki Samsung Biologics hisseleri de yüzde 3,6 oranında yükseliş sergiledi.

Japonya’da iş dünyası güveni yükseldi

Japonya tarafında ise görünüm daha zayıf seyretti. Nikkei 225 endeksi yüzde 1,16 düşerken, daha geniş tabanlı Topix endeksi yüzde 1,12’lik bir kayıp yaşadı. Yatırımcılar, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Tankan anketinden gelen verileri değerlendirdi. Büyük Japon üreticiler arasındaki iş dünyası güvenini ölçen Tankan endeksi aralıkta sona eren çeyrekte 13’ten 14’e yükselerek beklentileri aştı. Reuters anketinde ekonomistler 12 düzeyinde bir artış tahmin ediyordu. Bu endeks, ülkedeki büyük şirketlerin genel duyarlılığını ortaya koyarken, BOJ’un para politikası kararlarında etkili bir gösterge niteliği taşıyor. Yüksek bir endeks değeri iyimserlerin kötümserlerden fazla olduğunu, düşük bir değer ise tam tersini ifade ediyor.

Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,69 gerileyerek Asya genelindeki düşüş eğilimine katıldı.

Japon yeni üst üste beşinci günde de zayıflamaya devam etti. Reuters’ın bildirdiğine göre BOJ’un gelecek haftaki toplantısında faiz oranlarını sabit tutmaya “eğilimli” olduğu yönündeki beklentiler, yenin ABD doları karşısında yüzde 0,22 gerileyerek 152,96 seviyesine kadar inmesine yol açtı. Bu seviye, 27 Kasım’dan bu yana görülen en düşük değer oldu. LSEG verilerine göre BOJ’un faizleri sabit tutma olasılığı yüzde 77,1, 25 baz puanlık bir artış olasılığı ise yüzde 22,9 olarak öngörülüyor.

Hindistan’ın kasım ayı toptan eşya enflasyon verileri de gün içinde açıklanacak. Reuters anketine katılan ekonomistler, ekim ayında yüzde 2,36 olan toptan eşya enflasyonunun kasımda yüzde 2,2’ye gerilemesini bekliyor. Ülkede tüketici enflasyonu perşembe günü açıklanan verilere göre 14 ayın zirvesinden geri çekilmişti.

Gece saatlerinde ABD’de ise ana endeksler bir kez daha değer kaybetti. Dow Jones Sanayi Ortalaması yüzde 0,53 düşerek üst üste altıncı işlem gününü de ekside tamamladı. Bu gerilemede, kasım ayında yüzde 0,4 artan ve yüzde 0,2’lik tahmini aşan üretici fiyat endeksi belirleyici oldu. Yıllık bazda ÜFE yüzde 3 artış göstererek şubat 2023’ten bu yana en güçlü yükselişi kaydetti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi 20.000 puan seviyesinden geri çekilerek yüzde 0,66 düştü, geniş kapsamlı S&P 500 endeksi ise yüzde 0,54 kayıpla günü tamamladı.

Kaynak: CNBC-e

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!