Asgari Geçim İndirimi medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.
Asgari geçim indiriminden kimler yaralanır?
Asgari geçim indiriminden;
- Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler (Diğer bir ifade ile ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilen tam mükellef kişiler).
- Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler.
- Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler (Örneğin; sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar) yararlanır.
Asgari geçim indiriminden kimler yararlanamaz?
Asgari geçim indiriminden;
- Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı
Bunlar;
- a) Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar.
- b) Özel hizmetlerde çalışan şoförler.
- c) Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri.
- d) Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar.
- e) Gerçek ücretlerinin tespitine imkân olmaması sebebiyle, Danıştay’ın müspet mütalaasıyla, Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.
- Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.
- Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler. (İkametgahı Türkiye’de olmayan ve bir takvim yılında 6 aydan az süre ile Türkiye’de ikamet edenler)
- Başka bir kanun hükmü (3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu, 4490 Sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu vb.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar yararlanamazlar.
Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır?
Ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına yıllık
- İşçinin kendisi için %50
- Çalışmayan ve geliri olmayan eş için %10
- Birinci ve ikinci çocuk için çocuk başına %7,5
- Üçüncü çocuk için %10
- Dördüncü ve daha fazla çocuk için %5’er
indirim uygulanır. Uygulanan indirim matrahı oluşturur ve gelir vergisinin ilk dilimine geldiği için %15’lik orandan işlem görür. %15 ile çarpılan indirimli gelir 12’ye bölünerek her ay ödenen AGİ bulunmuş olur. Bu oranların toplamı ise %85’i geçemez.