1Ç23 Finansal Analiz
Şirket’in 1Ç23 dönemi ana ortaklık net kârı çeyreklik %63 gerilemesine karşın, yıllık %33,7 artarak 2,27mlr TL’ye ulaştı. Piyasanın medyan beklentisi 1,5mlr TL seviyesindeydi. Net kârdaki yıllık artışın temel nedenini beklenti üstü açıklanan hâsılatın 8,3mlr TL’ye yükselmesi oluşturmaktadır. 1Ç23 döneminde yurt içi satışlar yıllık %105 artarak 7,63mlr TL’ye yükselmiş, yurt dışı satışlar ise fazla değişmeyerek 665,48mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç23 döneminde yıllık bazda maliyetler net satışlara görece sınırlı artarak 5,78mlr TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki çeyreğe göre ise cirodaki gerilemenin maliyetlerdeki gerilemenin bir miktar üzerinde geçekleşmesi karlılığı negatif etkilemiştir. Brüt kar 1Ç23 döneminde yıllık %91,4 yükselmiş, çeyreklik bazda ise cirodaki %53’lük düşüşünde etkisiyle %60,4 azalarak 2,51mlr TL olarak gerçekleşmiştir. Önemli kısmı genel yönetim giderlerinden oluşan faaliyet giderleri çeyreklik %30,1 azalışla görece cirodaki düşüşün altında kalırken yıllık bazda ise faaliyet giderleri %95,1 ile cironun üzerinde artmıştır. Bu durum da karlılığı baskılayan diğer bir unsur olmuştur.
Şirket’in cari dönemde elde ettiği FAVÖK, piyasa beklentisi 1,7mlr TL’yi aşarak 1,91mlr TL’ye yükselmiştir. 1Ç23’de esas faaliyetlerden kaynaklı kur farkı giderlerindeki artışın etkisiyle diğer gelir/gider dengesi bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla %11,2 azalarak 948,5mn TL’den 841,8mn TL’ye gerilemiş karlılıkta artışa sınırlı negatif etki etmiştir. Çeyreklik bazda ise esas faaliyetlerden diğer net gelir %1.008 artmıştır. Bu gelişmenin sonucunda esas faaliyet kârı (EFK) yıllık bazda %38,1 yükselerek 2,56mlr TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç23 döneminde net finansman giderlerindeki değişimin karlılık üzerindeki etkisi sınırlıdır. Kâr marjları incelendiğinde; maliyet ve faaliyet giderlerindeki değişimin hâsılattaki değişime görece negatif yönde geçekleşmesi nedeniyle marjlarda bozulma olsa da marjlar makul seviyelerde seyrini sürdürmektedir.
Cari dönem bilanço kalemleri çeyreklik bazda incelendiğinde; banka vadeli mevduatlarındaki azalıştan kaynaklı şirketin hazır değerlerinde yaklaşık 2mlr TL’lik azalış gerçekleşirken, net borç pozisyonunda 1,2mlr TL’lik artış gerçekleşmiştir. YP net varlık pozisyonu ise yatay kalmıştır. Likidite oranlarında makul seviyeler korunmaktadır. 1Ç23 finansallarını genel olarak değerlendirdiğimizde; çeyreklik bazda cirodaki düşüş ve bu düşüşe aynı oranda eşlik etmeyen maliyetler ve faaliyet giderlerinde yaşanan geri çekilmeye karşın beklenti üstü ciro, FAVÖK ve net karı göz önünde bulundurarak sınırlı pozitif olarak yorumluyoruz.
Kaynak: Piramit Menkul