ASELS 3Ç22 Finansal Analiz
Şirket’in 3Ç22 dönemi ana ortaklık net kârı çeyreklik %9 azalmasına karşın yıllık %225 artarak 1,96mlr TL’ye ulaştı. Piyasanın medyan beklentisi 1,41mlr TL seviyesindeydi. Net kârdaki yıllık artışın temel nedenini beklentinin oldukça üzerinde açıklanan hâsılatın 6,89mlr TL’ye yükselmesi oluşturmaktadır. Cari dönem hâsılat artışı detaylı incelediğinde; yurt içi satışların yıllık %93 artarak 5,28mlr TL’ye, yurt dışı satışların ise %179’luk artışla 1,61mlr TL’ye ulaştığı görülmektedir. 3Ç22 döneminde maliyetlerin yıllık bazda görece sınırlı artarak 4,86mlr TL’ye yükselmesi kârlılığa pozitif yansımaktadır; ancak maliyetler çeyreklik bazda hâsılatın hafifçe üzerinde artmıştır. Maliyetlerdeki yıllık artışın esas unsurunu hizmet maliyetlerindeki artış oluşturmaktadır; mamul maliyetlerinde de kayda değer yükseliş görülmektedir. Böylece brüt satış kârı çeyreklik %4’lük düşüş, yıllık ise %145’lik artışla 2,02mlr TL düzeyinde gerçekleşti.
Önemli kısmı genel yönetim giderlerinden oluşan faaliyet giderleri hem çeyreklik hem de yıllık kıyaslamada hâsılattan fazla artarak 768mn TL’ye ulaştı. Buna karşın Şirket’in cari dönemde elde ettiği FAVÖK, beklentinin oldukça üzerinde 1,4mlr TL’ye yükselerek operasyonel performansın yıllık bazda iyileşmesini teyit etmektedir. 3Ç22’de esas faaliyetlerden kaynaklı kur farkı gelirlerindeki artışın etkisiyle diğer gelir/gider dengesi 799,2mn TL fazla vererek pozitif bölgeye geçti. Bu gelişmenin sonucunda esas faaliyet kârı (EFK) yıllık bazda %422 artarak 2,05mlr TL oldu. 3Ç22 döneminde net finansman gideri net kur farkı giderlerindeki artışa bağlı olarak 445,2mn TL’ye yükselerek net kârı baskılamıştır.
Kâr marjları incelendiğinde; maliyet ile faaliyet giderlerinin çeyreklik bazda oransal olarak hâsılattan fazla artması ve diğer net gelirlerdeki düşüşün de etkisiyle önceki çeyreğe göre bir miktar gerileme görülmektedir. Yıllık bazda ise sınırlı maliyet artışı ve diğer gelirlerdeki güçlü artış sonucunda marjlarda belirgin yükseliş gözlemlenmektedir. Zira net kâr marjı 10,3 puanlık artışla %28,4 ve EFK marjı yıllık 18 puanlık artışla %29,8 seviyesine ulaşmıştır.
Cari dönem bilanço kalemleri çeyreklik bazda incelendiğinde; hem vadeli hem de vadesiz mevduatlardaki düşüşe bağlı olarak nakit ve nakit benzerlerinin 2,22mlr TL’den 1,35mlr TL’ye gerilediği görülmektedir. Ancak likidite oranlarında makul seviyeler korunmaktadır. 3Ç22 finansallarının bütününe baktığımızda; çeyreklik bazda maliyetlerin oransal olarak hâsılatın hafifçe üzerinde artması ve marjlardaki gerilemeye dikkat çekmekteyiz. Fakat yıllık bazda iyileşen operasyonel performansı, diğer gelirlerin kârlılığa olumlu yansıması ile piyasa beklentisi üzerinde gelen net kâr, ciro ve FAVÖK rakamlarını göz önünde bulundurarak pozitif olarak yorumluyoruz.
Kaynak: Piramit Menkul