ASELS 2019/06 Bilanço Analizi
Aselsan (ASELS) 2Ç19’da beklentilerin bir miktar üzerinde 703.6 mn TL net kar açıkladı. Beklentiler 691mn TL seviyesindeydi. Net kar yıllık %19, çeyreksel %12 artış gösterdi. Satış gelirleri ise 2.626mn TL ile ve FAVÖK 552mn TL ile beklentilerin altında kaldı. Satışlar yıllık %37, çeyreksel %31 artarken, FAVÖK yıllık %32, çeyreksel %40 büyüdü.
Net kardaki büyümenin, satış geliri ve FAVÖK büyümesinin altında kalmasında, geçen yıla göre daha az kur farkı geliri yazmasının etkisi var. Kar marjları geçen yıla göre fazla değişmiş değil.
Bu sonuçla birlikte şirket 2019 yılının ilk yarısını %42 artışla 1.333 mn TL net kar ile kapadı. Satış gelirleri %41 büyüdü ve 4.624.4 mn TL oldu. FAVÖK karı %35 artışla 947.2mn TL seviyesine ulaştı.
Kar artmasına rağmen Nakitlerdeki Azalma Devam Ediyor
Şirket’in net nakit değerleri 165 mnTL seviyesine kadar gerilemiş durumda. Önceki çeyrekte 1.497mn TL net nakit değer mevcuttu. Sadece bir çeyrekte net nakitlerinde 1.3 milyar TL azalma görülüyor. Bu durum işletme sermayesinde de görülüyor. İşletme sermayesi önceki çeyreğe göre 1.2 milyar TL azalarak 6.110 mn TL seviyesine gerilemiş. Şirket’in kar etmesine karşın nakitlerindeki bu azalmayı olumsuz buluyoruz.
Cari oran 2.12x ve likidite oranı 1.2 seviyesinde bulunuyor. Kısa vadeli borç çevirme rasyolarında problem yok. Ancak işletme sermayesindeki azalmanın devam etmesi ilerleyen dönemlerde risk yaratabilir.
Değerlendirme
Aselsan’ın toplam proje büyüklüğü 10.2 milyar $ seviyesine ulaşmış durumda. Satış gelirlerindeki ve operasyonel gelirlerdeki artışlar olumlu. Bunun yanında nakit değerlerinin son çeyrekte 1.3 milyar TL daha azalarak devam etmesi, işletme sermayesindeki azalma bilançonun olumsuz tarafını oluşturuyor. Yılbaşından bu yana nakit değerlerindeki azalma 2.1 milyar TL’yi bulmuş durumda. Alacaklardaki artış, stoklardaki büyüme bunun başlıca nedeni olarak görünüyor. Başka deyişle nakit akış tablosunda nakit çıkışının başlıca nedeni işletme sermayesindeki azalma olarak görülüyor. ASELS’ın açıkladığı bilançoyu bu açıdan temkinli karşılıyoruz.
Şirket 2019 yılında satış gelirinin %40-50 artmasını, FAVÖK marjının %19-21 seviyesinde oluşmasını bekliyor. Yaklaşık 1 milyar TL yatırım harcaması öngörüyor. Beklentilerde değişiklik yok.
Projeksiyon ve Hedef Fiyat
ASELS için finansal beklentilerimizi koruyoruz. 2019 yılı için satış gelirlerinin %40 artışla 12.6 milyar TL seviyesinde, FAVÖK karının 2.646 mn TL seviyesinde ve FAVÖK Marjının ise %21 düzeyinde olmasını bekliyoruz. Net kar beklentimiz ise 3 milyar TL seviyesinde bulunuyor.
Nakit değerlerindeki azalma ilk çeyrekte de sürmüştü. Ancak ara dönem olmasından dolayı hedef fiyat revizyonuna gitmek için acele etmemiştik. Bu bilançoda nakitlerdeki azalmanın devam etmesi hisse başı yaklaşık 2TL’ye yakın düşüşe işaret ediyor. Başka deyişle Şirkette yılbaşından bu yana nakit akışları çıkış olduğunu gösteriyor. Değerlemelerde kar rakamları değil nakit akışları değerlenir. Nakit çıkışı değeri düşüren bir etkiye sahip olmakta. Buna ek olarak piyasa hisseyi geçmiş çeyreklere kıyasla daha düşük piyasa çarpanından fiyatlıyor. Örnek olarak 2018/12 sonuçlarında piyasa hisse senedini 13.25x fd/favök çarpanı ile değerlerken, şu anda 9.83x çarpan ile değerliyor. Bu durum piyasa çarpanlarının ortalamasını düşürüyor. Bu iki nedenden dolayı ASELS için 12 ylık hedef fiyatımı 35TL’den 30TL seviyesine düşürüyoruz. Mevcut 18.60TL borsa kapanışına göre %61 yükseliş potansiyeli görünüyor.
Ancak piyasanın nakit değerlerdeki ve işletme sermayesindeki erimenin durduğunu ve yeniden nakit değerlerinde yükseliş başladığını görene kadar hisse üzerindeki baskı devam edebilir.
Teknik olarak 18.10 seviyesindeki 50 günlük ortalama üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm korunabilir. Bu seviyenin yeniden altına gerilemesi durumunda 16.50 seviyesine doğru baskı oluşabilir. 18.10 üzerinde kalması durumunda ise 20 direnci önemli olacak. Hissenin 20 direncini geçmesi durumunda yukarı hareket güçlenebilir.