Yarı iletkenler hızla hem yeni petrol hem de küresel çatışma kaynağı haline geliyor. Bugün, hesaplama gücü gerektiren her şey, silahlardan saatlere ve arabalara kadar çiplerle donatılmış durumda. Yapay zeka çağı henüz yeni başlıyor ve bu, kaçınılmaz olarak yarı iletken çiplerin daha da büyük bir kullanımına yol açacak.
Malezya, küresel çip üretim tedarik zincirinin tam ortasında bulunuyor. Elektrik ve elektronik sektörü, Malezya’nın GSYİH’sının yaklaşık %7’sini oluşturuyor ve yarı iletken cihazlar ile elektronik entegre devreler sadece 2022’de toplam ihracatın dörtte birini oluşturarak 387 milyar ringgit (83,5 milyar ABD doları) değerinde bir ticaret hacmi yarattı.
Dünyanın altıncı büyük yarı iletken ihracatçısı olarak Malezya, küresel pazarın %7’sini elinde tutuyor ve 2022’de ABD’nin yarı iletken ticaretinin %23’üne katkıda bulundu.
Malezya, yarı iletken değer zincirine daha fazla yatırımı memnuniyetle karşılıyor. Ülke, yonga montajı, paketleme ve test etmenin yanı sıra elektronik üretim hizmetlerinde kurumsal bir varlığa sahip, küresel arka uç yarı iletken üretiminin %13’ünü üretiyor.
Yeni Sanayi Master Planı (NIMP) 2030, Malezya’da entegre devre tasarımı, wafer üretimi, yarı iletken makine ve ekipman imalatı gibi daha fazla ön uç faaliyetin gerçekleşmesini hedefliyor.
Intel’in (7 milyar dolar), Infineon’un (5,5 milyar dolar) ve Texas Instruments’ın (3,1 milyar dolar) yatırımına dair son duyurular, Malezya’nın ölçeklendirme ve daha karmaşık faaliyetlere katılım için iyi bir konumda olduğunu gösteriyor.
Döviz ticaretine yeni başlayan bir yatırımcı için ekonomik takvimin nasıl okunacağını kavramak son derece önemlidir. Ekonomik takvim, finans piyasalarını etkileyebilecek ekonomik olayların zamanlamasını gösteren bir araçtır. DXY‘nin nasıl alınıp satılacağını, ticaretinin nasıl yapılacağını ve yatırım kararlarına olan etkilerini anlamak, döviz ticareti yapanlar için oldukça kritiktir.
Grafik TradingView’den
ASELS ASELSAN hisse senedinin kısa vadeli durumu değerlendirildiğinde, hissenin şu anda 10 günlük hareketli ortalamasının altında işlem gördüğü ve teknik göstergelerin genellikle satış yönlü olduğu görülmektedir.
Ancak, 3 ve 6 aylık performanslar oldukça güçlüdür, bu da uzun vadeli yatırımcılar için olumlu bir işaret olabilir. Özellikle 6 aylık performans %73 artış göstermektedir. MACD seviyeleri negatif bir eğilim gösteriyor, ancak sinyal hattı ile MACD seviyeleri arasındaki fark oldukça küçük. Bu durum, piyasanın bir süre daha belirsiz kalabileceğini gösterebilir.
Son olarak, Aroon göstergesi, ASELSAN hisselerinin zayıf bir eğilim içinde olduğunu belirtiyor. Aroon Up değeri 0 iken, Aroon Down değeri 100. Bu durum, düşüş eğiliminin devam edebileceğini gösteriyor. Trend analizine göre, ASELSAN hisse senedi genel olarak yükseliş eğilimindedir. 45 TL ile 48 TL arası bir yükselme momentumu toplanabilir ancak hacim profili de çok çok net bir şekilde 45 TL’de bir boşluğa işaret etmektedir.
Sonuç itibariyle, ne yazık ki, birçok Malezya şirketi, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, hala vasıfsız yabancı işgücüne bağımlı ve otomasyondan çekiniyor. Birçokları, Malezya’nın Almanya veya Japonya düzeyinde otomatik makineler veya hassas araçlar üretebilecek yetenekte olmadığına inanmıyor. Türkiye olarak biz ise İsrail’in ürettiği deterjanmış, kahveymiş doğrudan soykırımı destekleyen ürünler içinde boğulmuşuz. Evet SİHA’mız TOGG’umuz var ama yarın ABD bir fitne yapsa silah fabrikalarımızın kapandığı gibi, uçaklarımızın gömüldüğü gibi yine olacaklar belli. Muhalefet tamamen terörist olmuş. 12 askerimiz şehit olmuş. Mecliste (CHPKK), adada terörist besliyoruz. Uzmanlara göre de İncirlik üssü de cabası:) Tabi uzman olmaya gerek var bu konuda. Daha ne olsun!
Okan Özdemir