Başbakan Naftali Bennett, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı sürpriz görüşmeden döndükten sonra Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in başarı olası görünmese bile Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya devam edeceğini söyledi.
Daha önce aynı teklif Türkiye’den de gelmişti ancak bölgede sular durulmuyor. Önde gelen Kripto borsası başkanları ABD’nin yasaklarına uyacağını belirtiyor. Rusya dünyanın en çok doğalgaz rezervine sahip fakat ABD’nin ambargosu ile ket vurulmuş görünüyor. AB’nin de uzun vadede büyüme planları ABD’nin Rusya ambargosu ile gerçekleşemeyebilir.
TSLA grafiği, 838$ fiyatında ilerlemektedir.
Grafik TradingView’den
Dolar, tekrar 14.40’lardan 14.12TL’ye düştü ve haftayı bu boyutta kapattı.
Rusya ve Ukrayna’nın para birimleri Ruble ve Ukrayna Grivnası dolara karşı sırasıyla yüzde 263 ve yüzde 280 değer kaybetti. Savaşın kazananı yok en azından savaşanlar arasında. ABD, dolarıyla Doğu Avrupa’daki mal ve hizmetleri daha ucuza alabileceği ve Almanya’nın gelişimini yüzde 50 yavaşlattığı konuşulanlar arasında. Karşıt bir görüş ise, savaş karşıtlarının tüm dünyayı barışa götüreceği yönünde. Ancak AB’nin ilk defa silah yardımı yapması da bu tezi biraz çürütüyor.
Bazı yorumcular tabi Elon Musk’ın Starlink sağlaması bu büyük tabloda ne kadar değerli bunu da düşünmek gerek, diyor. Bazı kritikler ise, Elon Musk’ın doğru bir adım attığını ve gençler arasında daha popüler olduğunu ve bağını artırdığını belirtiyor.
Grafik TradingView’den
ASELS 19.58 TL desteğinde ve kısa geniş kanal 27.36 TL direncine ulaşmaktadır. Haftalık süpertrend volatilite yüksek Sat derken, 4 saatlik grafikler daha olumlu bir tablo sergiliyor.
Grafik TradingView’den
Dolar Endeksi, 98 puanında ilerlemektedir ve bölgesel volatilite sonrası büyük bir girdaba sürülüyor. Dolarizasyonun majör endeksler arasında yeri ve skalası daha güçlü görünüyor. Hedef 100 puan sınırına ilerleyebilir.
Sonuç olarak, petrol ve doğalgaz çözüm değil. Soğuk savaş sonrası piyasalara dolar basan ABD’nin ambargoları ve kurduğu klüpler önemli duruyor halen. Bunun yanında, İran’ın dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma müzakereleri de sekteye uğradı. Tahran yönetimi petrol üretip fiyatı ve tedariği kontrol edemediğinden Venezuela gibi sürekli istediği gelişimi gösteremiyor. Türkiye’nin doğalgaz rezervi bulması sonrası acaba Türkiye’nin de yer altı zenginliklerine sahip olup ağır ambargolarla karşı karşıya kalabileceği riski de es geçilmiyor. Zira yeraltı kaynaklarını çıkaran ülkeler değil dolarizasyonu elinde tutan ülkeler fayda sağlıyor.
Okan Özdemir