Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında hayata geçirdiği “DigitALL Dijital Dönüşüm” projesiyle tüm tedarik zinciri süreçleri dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinden gerçekleştirilmeye başladı
ASAŞ, DigitALL projesiyle sadece süreçlerini dijitalleştirmekle kalmıyor; dijital dönüşüm kültürünü her kademeye yayarak organizasyon, iş yapma biçimi, müşteri ve çalışanlarıyla iletişimi, verimliliğin ölçülmesi, çalışanların dijital yetkinliğinin artırılması için de bir fırsat olarak görüyor.
Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında 2018 yılında uçtan uca dijitalleşme hedefiyle çıktığı “DigitALL Dijital Dönüşüm” yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor. İlk fazı 1 Ocak 2020 tarihinde tamamlanarak hayata geçirilen projeyle ASAŞ, pandemi döneminde kesintisiz üretim ve tedarik zincirinin devamlılığını sağlamayı başardı. Proje kapsamında müşteri teklif talebinden satın almaya, stok yönetiminden sevkiyata tüm tedarik zinciri süreçleri, artık dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinde gerçekleştiriliyor. Üretimde ise tüm çalışmalar el terminalleri, tabletler üzerinden yerinde ve gerçek zamanlı olarak sistemlere aktarıldığı için üretim verimliliği anlık olarak izlenebiliyor.
ASAŞ, DigitALL Dijital Dönüşüm Projesi ile entegre yazılım platformu üzerinden satış-operasyon, planlama, üretim, satın alma ve finans bölümleri bütünleşik olarak çalışabildiği ve bu sayede iş süreçlerini iyileştiren pek çok yeniliğe imza atmaya devam ediyor. ASAŞ; projeyle iş süreçlerini dijitalleşmekle sınırlı kalmıyor, dijital dönüşümü organizasyon, iş yapma biçimi, müşteri ve çalışanları ile iletişimi, verimliliğin ölçülmesi, çalışanların dijital yetkinliğinin artırılması için de bir fırsat olarak görüyor.
DigitALL ile ASAŞ’ın akıllı fabrikalar dönemine girdiğinin altını çizen ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, konuya ilişkin şunları söylüyor: “Dijitalleşmenin en önemli kazanımları teknolojiyi kullanarak süreçlerin yalınlaştırılması, verimli hale getirilmesi, sermayedarlar, çalışanlar ve müşteriler için değer üretmesidir. ASAŞ olarak bu çerçevede hayata geçirdiğimiz DigitALL projesi de bize iş yapış kültürümüzü yeni araçlarla zenginleştirilip geliştirme imkanı sunuyor. Proje kapsamında fabrikalarımızı fiber network ağlarla donatıp, üretim kampüsümüzün tamamında wireless şemsiyesiyle çalışma arkadaşlarımıza mobilite imkânı kazandırdık. Bu sayede kademeli siber güvenlik altyapısı, veriyi çok boyutlu görebilme, değerlendirme, analiz etme ve bu uygulamaların altında onlarca kritik sürecin dijital ortamda işletilebilir olmasını sağladık. Kalıp ve Billetlerin operatör desteği olmadan preslere yüklenebilmesi için kamera destekli kare kodla çalışacak otomasyon sistemleri kurduk. DigitALL projemiz ile olağan şartlarda firmaların her birini 3-9 ay arasında yapabildiği 15 projenin tamamını, 17 ayda ve tek seferde tamamladık.”
Şimdi sırada veri analitiği, yapay zekâ ve VR, AR gibi teknolojiler var
ASAŞ’ta yapılan her işin dijital bir ayak izi olduğunu belirten Hatiboğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “DigitALL ile birlikte manuel olarak izlenmesi, yönetilmesi çok zor olan ve hatalı işlem yapmaya açık olan anlık aktif 127 bin sipariş kalemini, artık tamamen dijital ortamda yönetebiliyoruz. Büyük veriyi daha iyi analiz ederek değer yaratma konusunda başarıyla ilerliyor, maddi olan ve olmayan tüm birikimlerimizi koruyup geliştirebilecek bir yapıyla yolumuza devam ediyoruz. Elimizdeki bütün verileri, grup genelinde ortak rapor ve veri keşif araçları ile gerçek zamanlı işleyebiliyoruz. Şimdi de yolculuğumuza veri analitiği, yapay zekâ ve VR, AR gibi teknolojilerle katma değerli adımlar atma hedefiyle devam ediyoruz.”