Ayı – Boğa ekseni: ARCLK
ARCLK üzerine son yazımız ekim sonu idi: mutlak getiri %90a gelerek enflasyon üstü getiri sağlamaya devam ediyor. Portföy algoritmalarının da dikkatini çekmeye başladı: aynı dönemde endeks üstü getiri 25 puana gitmeye başladı. Hem endekse göre ( BIST30, BIST100) hem de enflasyona göre reel getiri için model üzerinden keşfe devam edebiliriz: birkaç yıl önceye göre piyasa şu anki getiri haline rağmen “daha boğa eğilimi” içine girmeye başladı. Bunu sağlayan algoritma sinyallerinin piyasa hareketleriyle çarpan etkisini her zaman hatırlıyoruz. Basitçe: kaldıraç mekanizması giderek daha yumuşak, az dalgalı, hal almaya başladı. Bu da getiri dalgalanmalarının daha düşük şiddette olacağı gelecek yıllar anlamına gelmektedir.
15 yılın hikayesi: algoritma sinyal şiddeti arttı ama..
Dalgalanma her seviyede olabiliyor. Eğer ki matematik kurallara göre ifade edersek: negatif değerleri almaya başlayan model parametreleri ortamında piyasa getirilerinde geri çekilmeler veya negatif değerler hali daha sık görülmektedir. Tersi durumda ise, risk iştahı artmış demektir ve geleceğin beklentisinin heyecanıyla daha iyi getiriler, daha düşük sıklıkta geri çekilmeler görmekteyiz. Portföylerin pozitif getiri dönemleri de oluştuğunda daha büyük alım dalgaları görebiliyoruz. ARCLK hissesi için de benzer durum oluştu: geçmişin hikayesinde model parametreleri pozitif değerler almaya başladı bu da çıktıyı yani sonuçları yani getirileri daha pozitif kılacaktır ama: farklı seviyede oluşacak bu pozitiflik hali de kendi içinde dalgalanmalar yaşayacaktır. Tüm bu dalgalanmalara rağmen, “acaba ayı piyasası mı oluşuyor ?” benzeri sorular geçmişe göre daha az geçerli olacaktır.
15 yılın hikayesinden geleceğe tortusu: daha güçlü boğa eğilimi, daha az dalgalanma
Duruma yine algoritmalar üzerinden incelenebilir: endekse göre getiriyi pozitif kılacak durumun beklentisi devam ediyor. Yani pozitif sinyal dağılımları gücünü yitirmiş değildir. Bu haliyle geri çekilmelerin iştah kesilmesinde azalma beklemiyoruz. Endekse göre inceleyince hareketli ortalamaların anlattığı hikaye değişmektedir. Belki de daha portföy tasarımı için bunu kullanmak daha doğru olacaktır. Piyasanın “getiri avı” yarışına uygundur.
—-> 25 günlük ortalama aşırı kırılma gösterdiği dönemlerde tepki hızlı gelişmektedir. Daha ciddi düşünenler için 45 gündür görülebilecek göreceli güç kaybı da alımları tetikleyecektir. Buna göre 45 günlük ortalama takip edilebilir.