Arçelik Hisse Yorumu
Aşağıda Arçelik ile yaptığımız görüşme sonrası şirket hakkında güncelleme notlarımız vardır.
Satış ve Fiyatlama: Yerel Pazar: 1Y18’de yurtiçi pazar hacim bazında %8 düşüş kaydederken, şirketin satış hacmi %13 daralmıştır. 2017’deki ÖTV indirimi kaynaklı yüksek baz etkisinden ötürü hacimlerdeki düşüş sert olmasına rağmen beklentiler dahilinde olduğu söylenebilir. Diğer taraftan, şirket 2018 yılı tamamı için %5 düşüş beklerken, baz etkisi kaynaklı düşüş 1Ç18’de %19, 2Ç18’de yıllık %7 olup, büyüme trendi beklentiler ile parallel düzelme eğlimine girmiştir. Fiyatlama tarafında ise, yıl başından bu yana enflasyon %9,7 ve TL’deki değer kaybı %27 olarak gerçekleşmişken şirketin Ağustos ortasına kadarki fiyat artışı %18 civarı olmuştu. Sonrasında TL’nin %30 daha değer kaybı yaşamasıyla birlikte şirket Ağustos ayında %15 daha fiyat artışı gerçekleştirdi. Maliyetlerin tekrar gözden geçirilmesiyle, 4Ç18’de yeniden bir fiyat artışı gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Uluslararası Pazar: Arçelik’in 1Y18 itibariyle satış gelirlerinin %64’ünü yurtdışı satışları oluşturmaktadır. Uluslararası satışların %68’ini oluşturan Avrupa satışları yıllık %1 gibi yavaş sayılabilecek bir büyüme sergilerken, Pakistan satışları %20 ile çift haneli büyüme sağlamıştır.
Marjlar ve nakit akımı gelişimi: Şirket bu yıl için %10 olan FAVÖK marjı beklentisini ilk çeyrek finansallarfından sonra ufak bir kesintiyle %9,5 olarak belirledi ve biz bu marjı yakalayacağını öngörmüştük. Ancak sonrasında, TL’nin zayıflaması ile birlikte 2Ç18’de %8,9 FAVÖK marjı elde edilmiştir. Yurtiçi pazar şirketin ana nakit yaratan pazarı olup, toplam maliyetlerin %65’ini oluşturan yabancı para bazlı çelik ve plastik hammaddelerinde %15’lik fiyat artışı yaşanmıştır (toplam maliyetlerin %3’ünü oluşturduğunu tahmin ettiğimiz enerji maliyetlerine geçtiğimiz ay itibariyle %25 zam yapılmıştır). Diğer taraftan 1-2 aylık olduğujnu tahmin ettiğimiz daha ucuz mal stoğu ihracatla birlikte, kısa vadede marjlara destek olabilir.
Beklentiler ve görüşümüz: Fiyat artışları ve zayıf tüketici güvenine rağmen zor olacağını düşünsek de, şirket yurtiçi pazarda %5 daralma öngörmektedir. Şirket maliyetleri düşürmek için çaba sarfederken, FAVÖK marjı beklentisi %9,5’dir. Zor operasyonel çerçeveye rağmen şirketin bu beklentileri gerçekleştirebilmesi önemli bir başarı olacaktır.
Yorum: Arçelik BIST’in en önemli şirketlerinden biridir. Zorlu ekonomik konjonktürde hisse son 12 ayda %45 (relatif -%34) ve yıl başından itibaren %40 (relatif: -%22) değer kaybetmiştir. Hisse 9x F/K seviyelerinde işlem görmekte olup, geçmiş ortalama F/K’sı 14–15 seviyelerindedir. Yurtiçi piyasalarda normalleşme başlaması durumunda, Arçelik’in olumlu bir performans sergileyebileceğini düşünüyoruz.