Arçelik Hisse Yorumu / Alan Yatırım – (23.11.2015)

Arçelik Hisse Yorumu

Arçelik’in Tayland Yatırımları Gelecek Vaadediyor…

2015 yılının üçüncü çeyreğinde Arçelik satış gelirlerini %20 oranında artırmayı başararak, 3.57 Milyar TL’lik satış tahminimizin üzerinde 3.8 Milyar TL’lik satış rakamına ulaştı. Satışların %60.2’sini bu dönemde yurtdışı satışlar oluştururken, %39.8’lik kısım ise; yurtiçinde gerçekleşti. Satışların dağılımına baktığımızda, artışa en büyük katkıyı bu dönemde satışları yıllık bazda %21 oranında artış göstererek 2.95 Milyar TL’ye ulaşan beyaz eşya sektörü sağladı. Ancak diğer sektörlerdeki satışların da, Arçelik’in satışları üzerinde pozitif etkisi oldu.

Brüt Kar : 2015 yılının üçüncü çeyreğinde şirketin brüt karı emtia fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesinden destek buldu. Dolayısıyla Arçelik bu çeyrekte brüt kar marjını sürdürmeyi başararak yıllık bazda 30 baz puanlık artış sağladı. Bu dönemde şirketin brük karı yıllık bazda %20 artış göstererek 1.26 Milyar Dolar’a ulaştı.

Karlılık : Bu dönemde şirketin faaliyet giderleri marjı %24 seviyesinde kalmaya devam etti.

Geçen yılın aynı döneminde 19.02 Milyon TL olan şirketin kurdan kaynaklı gelirleri de, bu dönemde 163.09 Milyon TL’ye yükselerek faaliyet karını pozitif etkiledi.

Bu dönemde şirketin FVAÖK’ü de %18 oranında artış göstererek 399.5 Milyon TL’ye yükseldi. FVAÖK marjı ise; %10.3 seviyesinde kalmaya devam etti.

Ancak ilk 9 aylık süreçte şirketin faiz ve kur farkından kaynaklı giderlerinin etkisiyle finansal giderlerinin artış göstermesi, karlılığı olumsuz olarak etkiledi. Kısaca belirtmek gerekirse, bu dönemde Arçelik’in karlılığı üzerinde emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı pozitif etki EURUSD paritesindeki gerilemenin etkisiyle sınırlı kaldı.

Sonuç olarak şirketin net karı bu dönemde %33 oranında artarak 213.6 Milyon TL’ye ulaşmış ve net kar marjı %6 olmuştur.

Bilanço : Bunun dışında, üçüncü çeyrekte şirketin çalışma sermayesinin satışlara oranı, iç talebi desteklemek için alınan tedbirlerin etkisiyle en yüksek seviyesine ulaştı. Şirket tarafından ilk 9 aylık dönemde yapılan sermaye yatırımları ise; Tayland’daki yatırımların etkisiyle 414 Milyon TL olarak gerçekleşti. Diğer taraftan alınan tedbirler, şirketin net borcunda artışa sebep olarak, net borcun FVAÖK’e oranında iyileşme görülmemesine neden oldu. Şirket yönetimi önümüzdeki dönemde de çalışma sermayesinde gerilemeyi sağlamak için yeni tedbirlerin alınmaya devam edeceğini belirtti. Şirket, Tayland’daki yatırımın yıl sonunda tamamlanmasını ve üretime geçilmesini öngörüyor. Arçelik önümüzdeki dönemde Tayland’daki üretimin %90’ını Asya ülkelerine ihraç etmeyi planlıyor. Şirket Tayland yatırımının 2018 yılına kadar toplam satış gelirlerine 500 Milyon Dolar’lık bir katkı yapacağını, 2020 yılından sonra ise; bu yatırımın satışlar üzerinde yıllık 500 Milyon Dolar’lık bir artış sağlayacağını bekliyor.

Neden ARCLK

*Şuan gündemde yer alan kredi kartı taksit sınırlamasının beyaz eşya sektöründe kaldırılması halinde şirketin satışları pozitif etkilenebilir.

*Emtia fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesi, şirketin finansal pozisyonunun güçlenmesini sağlayabilir.

*Avrupa ekonomilerindeki toparlanmanın devam etmesi ve talep artışı ARCLK’in satışlarına pozitif etki yapabilir.

Potansiyel Riskler

*Rusya, Güney Afrika ve Ortadoğu’daki aşağı yönlü risklerin devam etmesi Arçelik’in satış performansı üzerinde olumsuz etki yapabilir.

*İç talebin yeterince canlanmaması, şirketin finansal pozisyonunu negatif etkileyebilir.

Değerleme

ARCLK’in hedef fiyatının hesaplarken, şirketi hem İNA analizine göre hem de emsallerine göre değerledik. Modelimize göre şirket, 18.41 TL hedef fiyatıyla %10 artış potansiyeli vadediyor.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir