Arçelik’in 2022 yılı 2. çeyrek kârı yıllık %37 düşüş gösterdi
Arçelik, 2022 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentilerinin altında 340 milyon TL net dönem kârı elde etti. Şirketin kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşüş gösterdi.
Arçelik, 2022 yılı ikinci çeyreğine ait konsolide bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi.
Şirket, 2022 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisinin altında kalarak 340 milyon TL net dönem kârı elde etti. Buna göre, Arçelik’in kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşüş gösterdi. Böylece, şirketin ilk 6 aylık net kârı geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 5 düşüşle 1 milyar 564 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kârın beklentilerin altında kalmasında özellikle satış maliyetlerindeki artışlar etkili oldu.
Şirketin ikinci çeyrek net satışları 32 milyar 305 milyon TL oldu
Arçelik’in yılın ikinci çeyreğinde net satışları 32 milyar 305 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Gelirlerin hızlı artışında hem fiyat artışları, hem TL’deki değer kaybı, hem de şirketin inorganik büyüme stratejisinin etkili olduğu görüldü. Ancak Türkiye pazarında her ne kadar fiyat artışları ve artan klima satış adetleri gözlense de, toptan beyaz eşya satış adetlerinde daralma dikkat çekti. Neticesinde ise, toplam satışlar içerisinde Türkiye’nin payı geçen yılki yüzde 33 seviyesinden yüzde 30 seviyesine geriledi.
Batı Avrupa pazarında tüketici talebindeki yavaşlama Nisan ve Mayıs aylarında, güçlü baz etkisi ve enflasyonist ortam nedeniyle daha da arttı. Fiyat artışları ve inorganik gelir katkısı ile euro bazında yıllık yüzde 6 gelir artışı görülürken, Beko İngiltere’de liderliğini sürdürdü. Doğu Avrupa’da ise tüketici talebi Nisan ve Mayıs aylarında daralma kaydetti. Fiyat artışları ile euro bazında yüzde 20 gelir artışı görüldü. Afrika ve Orta Doğu gelirleri, her iki bölgenin de büyümeye dengeli katkısı ile 2022’nin 2. çeyreğinde euro bazında yıllık bazda yaklaşık yüzde 49 arttı. Diğer taraftan, şirketin Asya Pasifik gelirleri, Arçelik-Hitachi katkısı ile 2022’nin 2. çeyreğinde euro bazında yaklaşık yıllık yüzde 147 artış gösterdi. Euro bazında yıllık organik büyüme ise yaklaşık yüzde 15 oldu.
Arçelik’in brüt kâr marjı yüzde 29,6 seviyesinde gerçekleşirken, artan hammadde fiyatları ve TL’nin değer kaybının yarattığı maliyet artışı brüt kâr marjını etkiledi.
Şirketin 2022 beklentilerine bakıldığında konsolide gelirlerinde TL cinsinden yüzde 90 üzerinde büyüme beklendiği görülüyor. Kırılımında ise Türkiye ciro büyümesi yüzde 70’in üzerinde, Döviz cinsinden ciroda yüzde 20’nin üzerinde olması bekleniyor. Diğer taraftan şirket, FAVÖK marjını yaklaşık yüzde 10, işletme sermayesinin satışlara oranını yaklaşık 25, yatırım harcamalarını yaklaşık 220 milyon euro olarak öngörüyor.
Kaynak: Bloomberg HT