ARCLK Finansal Değerlendirme Raporu
Beklentilerden Zayıf Kar
Arçelik 2021 üçüncü çeyrekte beklentilere paralel satış ve FAVÖK açıklarken, net kar ise 700 milyonluk beklentilerden düşük 651 mn TL oldu. Satışlar, FAVÖK ve net kar bir önceki çeyreğe göre sırasıyla %24,9, %23,3 ve %22,8 artış gösterdi. Satış gelirlerinin artmasında maliyetlerin fiyatlara geçişi, Türk Lirası’nın değer kaybı ve satın alma sonrası gerçekleşen inorganik büyüme katkısı öne çıkıyor.
İç Pazarda Yavaşlama, İhracatta Güçlü Seyir
TL bazlı satış gelirleri bu dönemde yıllık ve çeyreklik artış göstermiş olsa da geçen sene 3. çeyrekte artan iç talep ile yükselen baz etkisi sebebiyle, Türkiye’deki beyaz eşya pazarında bu çeyrekte %11’lik bir daralma gerçekleşti. Şirketin adet bazındaki iç satışları da buna paralel olarak 3Ç21’de %9 küçüldü. Dış pazara baktığımızda Arçelik’in toplam gelirlerinde %30 paya sahip olduğu Batı Avrupa’daki yıllık satış büyümesi Euro bazında %25, toplam gelirlerinde %13 paya sahip olduğu Doğu Avrupa’da %5, %5 paya sahip olduğu Afrika’da -%3 ve %19 paya sahip olduğu Asya-Pasifik’te %140 oldu.
Yükselen Maliyetler
Karlılık rakamlarına geçtiğimizde, dünyadaki yüksek hammadde fiyatlarının bu dönemde de devam etmesi sonucunda meydana gelen maliyet artışları firmanın karlılığını baskıladı. Şirket 2021 3. çeyrekte %28,24 ile tarihi düşük bir brüt kar marjı seviyesiyle çalıştı. Maliyet artışlarının yanı sıra bu çeyrekte geçen çeyreğe göre daha düşük kapasite kullanım oranı ve Euro/Dolar paritesindeki düşüş de brüt kâr marjında baskı yarattı. Brüt marjdaki bu keskin düşüşe karşın operasyonel giderlerin iyi yönetilmesiyle FAVÖK marjı geçen çeyreğe neredeyse paralel gerçekleşti.
Beklentilerde Revizyon
Arçelik 2021 beklentilerinde yine bir revizyona giderek geçen dönem yayınladığı yaklaşık %30’luk ciro büyüme beklentisini bu çeyrekte %35’e çıkarttı. Bunun dışındaki FAVÖK marjı, işletme sermayesi/ciro ve yatırım harcamaları beklentileri ise geçen dönemki beklentilerle aynı kaldı.
Kaynak: İnfo Yatırım