Arçelik 2021 12 Aylık Bilanço Analizi / Piramit Menkul – (28.01.2022)

4Ç21 FİNANSAL ANALİZ

Şirket’in 4Ç21 dönemi ana ortaklık net kârı önceki yılın aynı dönemine göre %32 azalarak 790mn TL düzeyinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi net kârın 724mn TL olması yönündeydi. Cari dönem hâsılatı geçen yılın aynı dönemine göre %69, bir önceki çeyreğe göre %24 artışla 22,52mlr TL’ye yükseldi. Net satış gelirlerine bölüm bazında bakıldığında artışın tamamına yakınının beyaz eşya grubundan kaynaklandığı görülmektedir. 2021 yılının tamamına ilişkin net satışlar içerisinde Arçelik Hitachi’nin payı yaklaşık %7 olarak hesaplanmıştır. Dolayısıyla yıllık hâsılat artışında satın almalardan kaynaklı inorganik büyümenin etkisi olmuştur. Net ihracatçı konumunda bulunan şirketin 2020 yılında ihracat oranı %61,43 iken 2021’de %64,20’ye yükselmiştir. Satılan malın maliyeti yıllık %88 artışla 8,53mlr TL olmuştur. Maliyetlerdeki artış hammadde, malzeme ve ticari mallar kalemindeki yükselişten kaynaklanmaktadır.

SMM’nin oransal olarak net satışların üzerinde artması sonucunda brüt satış kârı %35’lik görece sınırlı bir artışla 6,48mlr TL oldu. Satışlardaki büyümenin üzerindeki maliyet artışı 2021 yılının tamamında görülmektedir. Faaliyet giderlerindeki yüksek seyrin etkisiyle net faaliyet kârı (NFK) yıllık %29, çeyreklik %26 azalarak 1,12mlr TL olmuştur. Ancak yılın tamamına bakıldığında faaliyet giderlerindeki artışın satış gelirlerindeki artışın altında kalması olumludur. Esas faaliyetlerden diğer gelir/gider dengesi, ticari işlemlere ilişkin net kur farkı gelirlerindeki artışın etkisi ile 4Ç20 döneminde -86,8mn TL iken 4Ç21’de 1,89mlr TL’ye yükselerek kârlılığı desteklemiştir. 4Ç21 döneminde 1,8mlr TL açıklanan FAVÖK rakamı beklentilere paralel olarak gerçekleşmiştir. Yılın tamamında %35’lik bir FAVÖK artışı görülmektedir. Finansal gelir/gider dengesi net kur farkı gelirlerindeki azalmadan kaynaklı olarak yıllık -106,7mn TL’den -2,31mlr TL’ye gerilemiştir. 2021 yılının tamamı incelendiğinde net finansman giderindeki artış belirginleşmektedir.

Gelir tablosu geneline baktığımızda; net kâr artışının temelini cari dönem hasılatındaki güçlü büyüme oluşturmaktadır. Buna karşın maliyetlerdeki yükseliş ve kur kaynaklı net giderlerin artması kârlılığı baskılayan unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Kârlılık marjlarında yıllık bazda belirgin düşüş gözlemlenmektedir. Esas faaliyet kâr marjı ise 2,2 puan artarak %13,4’e yükselmiştir. Nakit ve nakit benzerlerini önceki çeyreğe göre kıyasladığımızda vadeli mevduatlardaki artışın etkisi ile 8,34mlr TL’den 16,01mlr TL’ye yükseldiği görmekteyiz. Likidite oranları yıllık ve çeyreklik bazda makul seviyelerindeki görünümünü korunmuştur.

4Ç21 dönemde şirketin yabancı para finansal durum pozisyonundaki bozulma dikkat çekmektedir. Bununla birlikte türev ürünlerin kullanılması ile yabancı para net varlık pozisyonundaki bozulma daha sınırlı kalmıştır. Şirketin piyasa çarpanlarını değerlendirdiğimizde sektör ortalamalarına paralel fiyatlandığını görüyoruz. Genel değerlendirme kapsamında, pandemi sonrasında devam eden birikmiş talep ile enflasyonist baskının satış gelirlerine yansıdığını görmekteyiz. Diğer yandan küresel emtia fiyatlarındaki yükselişin, beyaz eşya sektöründe önemli bir hammadde kalemi olan yassı çelik maliyetlerine yansıdığını görmekteyiz. Çelik sektöründe fiyat dalgalanmaları ve tedarik süreçlerinin karmaşık hale gelmesi ürünü girdi olarak kullanan çeşitli sektörlere maliyet artışı olarak yansımaktadır. 4Ç21 finansallarını sınırlı pozitif olarak değerlendirmekteyiz.

Kaynak: Piramit Menkul