“Anadolu’nun En Büyük Şirketi” Kroman Çelik Sanayi, “Anadolu’nun Karını en çok artıran Şirketi” Dimes Gıda Sanayi, “Anadolu’nun İhracatını En Çok Artıran Şirketi” Asil Çelik Sanayi oldu.
Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması’nın ödül töreni yapıldı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, dünyada gelişmiş ülkelerin yerini gelişmekte olan ülkelere bıraktığını, ”Anadolu Kaplanları”nın da Türkiye ekonomisindeki payının arttığını söyledi.
2002 yılında Türkiye ihracatının yüzde 58,2’sini İstanbul, yüzde 75’ini yaptığını kaydeden Çağlayan, şu bilgileri paylaştı:
”2011 yılının ilk 9 ayında İstanbul, toplam ihracatın yüzde 45,5’ini yapıyor. Marmara Bölgesi’ni dahil ettiğimiz zaman bu rakam 57,5. Geri kalan 2002’de yüzde 25 iken, şu anda gelmiş olduğu seviye yüzde 42,5. Burada Trabzon, Mardin, Kahramanmaraş, Konya, Gaziantep, yani birçok il çok önemli başarılar elde etti. 2002 yılında İstanbul dışındaki 80 ilin ihracatı 15 milyar dolardı, 2010 yılında bu 80 ilin ihracatı 60 milyar dolara geldi. Tam 4 kat. Türkiye’deki genel ihracat performansına bağlı bir artış göstermiş.”
TEB Genel Müdürü Varol Civil de, önceden ağırlıklı olarak tarım, esnaf ve zanaatkar faaliyetleri ile ekonomi çarklarının döndüğü Anadolu’da, bugün sanayiciler, girişimciler olduğunu belirterek, ”Sınırların kalktığı ve dünyanın global bir köye dönüştüğü günümüzde Anadolu, hızlı bir dönüşüm ve atak ile küresel rekabette kendini kanıtlamayı başarmıştır” dedi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise Türkiye’nin hızla büyüdüğüne işaret ederek, Türkiye’yi daha da ileriye taşımak için rekabette farklılaşmak gerektiğini söyledi.
Ciliv, Turkcell olarak ”mobil şirket” adıyla teknolojik dönüşüm hareketi başlattıklarını ifade ederek, ”Bu teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek isteyen şirketler için Anadolu’yu şehir şehir geziyor, şirketlerimize destek veriyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, ödül kazanan firmalar açıklandı.
Ödül kazananlar
Bu yıl sekizincisi yapılan Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması’na İstanbul, Ankara ve İzmir dışından katılan firmalar değerlendirildi. Araştırma kapsamında firmalar ciro, net satışlar, vergi öncesi kar, ihracat tutarı ve öz sermayeye dair 5 soruya cevap verdi.
Anadolu’nun En Büyük 5 Şirketi sıralamasında Kocaeli’den Kroman Çelik Sanayi birinci olurken, diğer dört şirket, Denizli’den Erbakır, Gaziantep’ten Tiryaki Agro Gıda Sanayi, Hatay’dan Tosçelik Profil ve Kocaeli’den Yıldız Entegre Ağaç Sanayi oldu.
Anadolu’nun İhracatını En Çok Artıran 5 Şirketi kategorisinde, Bursa’dan Asil Çelik Sanayi ilk sırada yer alırken, bu kategoride dereceye giren şirketler sırasıyla Kocaeli’den Cihan Maden ve Metal Ürünleri, Konya’dan Konya Şeker Sanayi, Gaziantep’ten Süper Film Ambalaj ve Konya’dan Eti Alüminyum oldu.
Anadolu’nun Karını En Çok Artıran 5 Şirketi, Tokat’tan Dimes Gıda Sanayi, Bursa’dan Formfleks Yalıtım Ürünleri, Konya’dan KOMPEN PVC Yapı ve İnşaat, Adıyaman’dan Güçlü Dokuma Tekstil ve Bursa’dan Major SKT Oto Donanım Sanayi şeklinde sıralandı.
Anadolu’nun İstihdamını En Çok Artıran 5 Şirketi sıralaması, Eskişehir’den Sarp Havacılık, Balıkesir’den Yarış Kabin Sanayi, Sakarya’dan Kayarlar Et Sanayi, Bursa’dan Gökşin İnşaat Gıda Elk. Tur. Teks ve Bursa’dan BPO-B Plas Plastic şeklinde gerçekleşirken, Anadolu 500’e En Fazla Şirket Gönderen Gruplar da, Boydak Holding, Erdemoğlu Holding ve Sanko olarak sıralandı.
Kaynak: Bloomberg HT