Anadolu Efes (AEFES) 1Ç22’de yıllık bazda 132 milyon TL zarar ederken 1Ç23’de 408,5 milyon TL net dönem karı elde etti.
Piyasa beklentisi ise net dönem karının 490,7 milyon TL gelmesi yönündeydi. Şirket’in karının artmasında, cirosunun artmasından kaynaklı brüt karındaki %90 oranındaki artış ana etken olsa da stok değer düşüklüğü karşılık giderindeki azalma Şirket’in karlılığı desteklemiştir. Buna karşın vergi giderine ek olarak faiz ve borçlanma giderlerindeki artış Şirket’in net karını baskılamıştır. Şirket’in net kar marjı yıllık bazda yüzde %-0,96’dan %1,66’ya yükselmiştir. Bir önceki çeyrekte Şirket’in net kar marjı ise %0,24 seviyesinde gerçekleşmişti.
Şirket’in satış geliri yıllık bazda %78 artış gösterdi… Şirket’in satış geliri yıllık bazda %78, bir önceki çeyreğe göre ise %10 artarak 24,57 milyar TL olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise 24,6 milyar TL gelmesi yönündeydi. Şirket’in satış hacminin (mhl) %2,7 artarak 27,2 mhl’ye yükselmesi satış gelirini desteklese de gelirlerdeki artışın temel nedeni hemen hemen tüm operasyonlarda hammadde maliyet enflasyonunu yansıtmak için bir önceki yıla göre artış gösteren hektolitre başına satış gelirleridir. Buna ek olarak Şirket’in doğru zamanda yapılan fiyatlandırma ve etkin gelir yönetimi yaklaşımı ve kur çevirim etkisi, gelir büyümesinin hacim büyümesinin oldukça üzerinde gelmesini destekledi. Şirket’in 1Ç23 brüt kar marjı ise yıllık bazda 2,2 puan artarak %36,95 seviyesinde gerçekleşti.
Bira iş kolu açısından Türkiye ve Gürcistan operasyonlarında önemli ölçüde hacim artışı sağlanırken Rusya bira pazarında ise yıllık bazda düşüş gerçekleşti. Türkiye’de yabancı yerleşiklerin sayısındaki artış bira pazarındaki büyümeyi desteklemiştir. Rusya pazarındaki hacmin daralmasında ise tüketicilerin tasarruf eğilimi göstermeleri etkili oldu. Meşrubat iş koluna baktığımızda yurtdışı operasyonları Kazakistan, Pakistan, Özbekistan’da çift haneli büyüme sağlanırken Türkiye’deki meşrubat operasyonu 1Ç22’nin güçlü baz etkisiyle ve Şubat ayındaki depremden kaynaklı düşüş gösterdi. Genel anlamda bira grubu satış hacmi (mhl) yıllık bazda %6,1 oranında azalarak 7,2 mhl olurken CCI satış hacmi (milyon ünite kasa) 353 milyon ünite kasa olarak gerçekleşti.
FAVÖK yıllık bazda %98 artarak 4 milyar TL olarak gerçekleşti… Şirket’in FAVÖK’ü yıllık bazda geçen senenin aynı dönemine göre %98 artarak 4 milyar TL olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise 3,6 milyar TL gelmesi yönündeydi. Aynı dönemde Şirket’in FAVÖK marjı ise 1,6 puan artarak %16,38 seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası bira operasyonlarında geçen senenin düşük marjının yarattığı baz etkisine ek olarak bazı giderlerin sonraki çeyreğe ötelenmesi FAVÖK’ü destekledi. Meşrubat operasyonlarının FAVÖK marjı ise Türkiye operasyonlarındaki düşük hacimler ve yüksek enerji fiyatları nedeniyle bir önceki yılın altında gerçekleşti. Buna karşın yurtdışı operasyonları FAVÖK’ü desteklemiştir.
Net borç / FAVÖK oranı 0,9 seviyesinde gerçekleşti… Şirket’in net borç pozisyonu yıllık bazda %19, bir önceki çeyreğe göre ise %24 artarak 16,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Net borç / FAVÖK oranı 0,9 seviyesinde gerçekleşen Şirket’in 856 milyon TL döviz pozisyonu bulunmaktadır.
Temettü Kararı… AEFES 2022 yılı karından hisse başına 2,1314 TL (net: 1,91826 TL) temettü dağıtımını 23 Mayıs 2023 tarihi itibariyle gerçekleştirmeyi planlıyor. Dün gerçekleşen kapanış fiyatına göre temettü verimi %3’e denk gelmektedir.
Değerlendirme… Deprem felaketi ve Mart ayı ortasında başlayan Ramazan ayına karşın Şirket’in ilk çeyrek sonuçlarında kendi beklentilerinin üzerinde performans göstermesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Buna karşın karın piyasa beklentisinin altında kalması dolayısıyla hisse fiyatına etkisinin sınırlı kalacağı görüşündeyiz.
Kaynak: İntegral Yatırım