Anadolu Efes 2014 yılı satış hacim gelişimine ait bilgileri açıkladı. Anadolu Efes tarafından yapılan KAP açıklamasında yer alan bilgiler şöyle:
‘’Dördüncü Çeyrek Satış Hacmine İlişkin Özet Bilgiler
Konsolide* satış hacmi** %4,1 düşüşle 16,1 mhl olarak gerçekleşmiştir.
Toplam bira satış hacmi 2013 yılının son çeyreğine kıyasla %7,3 azalarak 4,9 mhl seviyesinde kaydedilmiştir.
Toplam meşrubat satış hacmi %2,7 azalarak 198,1 m u/k seviyesinde gerçekleşmiştir.
2014 yılı Satış Hacmine İlişkin Özet Bilgiler
Konsolide* satış hacmi** %3,5 artışla 88,7 mhl seviyesinde kaydedilmiştir.
Toplam bira satış hacmi 2013 yılındaki 25,6 mhl seviyesine kıyasla %4,4 düşüşle 24,5 mhl seviyesinde gerçekleşmiştir. 2014 yılının son çeyreğinde Rusya operasyonlarımızın zayıf hacim performansına rağmen 2014 yılı satış hacimlerimiz beklentilerimiz çerçevesinde gerçekleşmiştir.
Toplam meşrubat satış hacmi %6,9 artarak 1.130,6 m u/k seviyesine ulaşmıştır.
2014 yılının tamamında bira ve meşrubat faaliyetlerimiz dahil konsolide satış hacmimizin %72’si meşrubat operasyonlarımız tarafından gerçekleştirilirken, Türkiye bira operasyonlarımız konsolide satış hacminin %8’ini, yurtdışı bira operasyonlarımız ise %20’sini gerçekleştirmiştir.
Toplam bira satış hacminin %29’u Türkiye bira operasyonlarımızın satışlarından oluşurken, yurtdışı bira operasyonlarımızın satışlarının toplam bira satış hacmi içindeki payı ise %71 olarak gerçekleşmiştir.
Meşrubat operasyonlarımızın toplam satış hacminin %51’i Türkiye meşrubat operasyonlarımızın satışlarından, %49’u ise yurtdışı meşrubat operasyonlarımızın satışlarından oluşmaktadır.
Türkiye Bira Operasyonları
2014 yılının üçüncü çeyreğinde başlayan büyüme trendi yılın son çeyreğinde de devam etmiş ve yurtiçi satış hacmi 2014 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla %11,8 artarak 1,5 mhl seviyesinde kaydedilmiştir. Bu durumda, 9 Eylül 2013 tarihinden itibaren kapalı noktalarda uygulanmaya başlayan gece satışı kısıtlamasının hacimlere yaptığı baskı nedeniyle 2013 yılının son çeyreğinin bazının düşük olması etkili olmuştur. Sonuç olarak, Beklentilerimize paralel olarak Türkiye bira operasyonlarının toplam satış hacmi 2013 yılındaki 7,3 mhl seviyesine kıyasla 2014 yılında 7,1 mhl olarak kaydedilmiştir.
2014 yılı, bira tüketiminde yeni trendlerin yakalanmasının yanında premium segmentin büyümesi ve satın alınabilirliğin desteklenmesi amacıyla tüketicilere yeni ürün seçenekleri ve inovasyonlar sunmak için çok markalı ürün portföyü yaklaşımına odaklandığımız bir yıl olmuştur. Noktalarımızdaki başarılı uygulamaları maksimize etmeyi hedefleyen yaratıcı pazar uygulamalarının yanında, saha uygulamalarına ve nokta açılış programlarına odaklanılmasının da katkısıyla beraber yukarıda bahsedilen girişimlerimizin sonuçları alınmış ve hacim performansımız yılın başından itibaren beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmiştir.
Yurtdışı Bira Operasyonları (EBI)
Yurtdışı bira operasyonlarımızın konsolide satış hacmi neredeyse tüm operasyonlarda meydana gelen hacim düşüşleri nedeniyle, 2013 yılının son çeyreğindeki 3,8 mhl seviyesine kıyasla 2014 yılının son çeyreğinde 3,3mhl seviyesinde kaydedilmiştir. Rusya’da yılın son çeyreğindeki performansımız esas olarak ülkede yaşanan ekonomik dalgalanmalar sebebiyle beklentilerimizin hafif altında kalmıştır. Sonuç olarak, EBI’nin satış hacmi 2014 yılında bir önceki yıla kıyasla %4,8 azalarak 17,4 mhl seviyesinde gerçekleşmiştir.
Beklentilerimize paralel olarak, Rusya bira pazarındaki düşüş trendi, makroekonomik sebepler, daha önceki yıllarda gerçekleştirilen kanuni düzenlemeler ve yaz sezonundaki olumsuz hava koşullarından dolayı 2014 yılında da devam etmiştir. Yurtdışı bira operasyonlarımızın 2014 yılı itibariyle toplam konsolide hacminin %64’ünü oluşturan Rusya’nın yanında, diğer uluslararası operasyonlarımızın satış hacmi de Ukrayna’daki kriz ve vergi artışı, Kazakistan’daki devalüasyon gibi ekonomik, politik veya sektörel sebeplerden olumsuz etkilenmiş ve uluslararası satış hacmimiz 2014 yılında 2013 yılına kıyasla daralmıştır.
Diğer taraftan, zorlu piyasa koşullarına rağmen, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde yılın başından itibaren markalar, inovasyon ve pazar uygulamalarına odaklanmayı sürdürmemizin sonuçlarını alarak pazarlarımızın çoğunda pazar payımızı artırmayı başardık.
Meşrubat Operasyonları (Coca-Cola İçecek A.Ş.)
Meşrubat operasyonlarının konsolide satış hacmi, uluslararası operasyonlardaki çift haneli büyüme sayesinde, 2014 yılında %6,9 artış göstermiştir. 2013 yılında toplam satış hacminde %46 olan uluslararası operasyonların payı, 2014’te %49’a yükselmiştir. Bu artışta Orta Asya ve Pakistan’daki yüksek organik büyüme etkili olmuştur. Gazlı içecekler kategorisi, Coca-Cola ve Sprite markalarındaki büyümenin etkisiyle %4,8 büyüme kaydederken; su kategorisi %11,4 satış hacmi artışı kaydetmiştir. Su hariç gazsız içecekler kategorisi, meyve suyu ve buzlu çay segmentlerindeki güçlü artış sayesinde %15,9 büyüme göstermiştir.
2014 yılının son çeyreğinde, meşrubat operasyonlarının Türkiye satış hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,0 daralarak 97,9 milyon ünite kasa olarak gerçekleşmiştir. Yılın son çeyreğinde Tüketici Güven Endeksi’ndeki sert düşüş ve Ekim ayında en yüksek hacim yapan ürünlerdeki fiyat artışları son çeyrekteki hacim rakamlarını olumsuz etkilemiştir. Türkiye operasyonunun satış hacmi, 2014 yılında bir önceki yıla kıyasla %0,7 artış kaydederek 577.9 milyon ünite kasaya ulaşmıştır. Satış hacmi yılın ilk yarısında ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar ve başarılı kampanyalarla güçlü bir artış sergilerken; Tüketici Güven Endeksi’ndeki gerileme ve yüksek sezondaki olumsuz hava koşulları yılın tamamındaki hacim artışını sınırlamıştır. 2014 boyunca, toplam portföyde yerinde tüketime yönelik paketlerin payı tüm kategorilerde artmaya devam ederken, satılan toplam paket sayısındaki artış yeni tüketici kazanımlarını desteklemiştir. Diğer yandan, gazlı içecekler kategorisinde satılan toplam paket sayısı geçen yıla göre yatay bir seyir izlemesine karşın, büyük hacimli paketlerdeki daralma, bu kategorideki hacim artışını etkilemiştir. Gazlı içecek kategorisi 2014 yılının tamamında %4,9 daralırken, Coca-Cola Zero %50’nin üzerinde satış hacmi büyümesi kaydetmiştir. Yerinde tüketime yönelik paketlerin toplam gazlı içecek kategorisindeki payı artmaya devam etmiştir. Gazsız içecekler kategorisi (su hariç), 2014’te buzlu çay ve meyve suyu kategorilerinin desteğiyle yüksek onlu büyüme kaydetmiştir. Buzlu çay kategorisi ise, güçlü performansına 2014’te de devam ederek %50’den fazla satış hacmi büyümesi kaydetmiştir. Yerinde tüketime yönelik paketlerin toplam gazsız içecek kategorisindeki payı da artmaya devam etmiştir. Su kategorisinin daha karlı olan küçük paketlere odaklanılarak optimize edilmesi süreci de devam etti. Su kategorisi (damacana hariç) orta tek haneli satış hacmi artışı gösterdi. Çay kategorisi ise dökme çay satışlarındaki artış sayesinde yaklaşık %12 büyüdü.
2014 yılının son çeyreğinde, uluslararası operasyonların satış hacmi, özellikle Pakistan ve Kazakistan pazarlarının katkısıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 artarak 100,2 milyon ünite kasa olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılında uluslararası operasyonların satış hacmi %14,2 artış kaydetmiştir. Başarılı kampanya ve promosyonlar hacim artışına katkı sağlarken, Kazakistan’daki devalüasyon, Pakistan’daki sel felaketleri ve politik gerginlikler ile Irak’taki güvenlik sorunları gibi önemli olumsuz gelişmelere rağmen çift haneli büyüme gerçekleşmiştir. Pakistan satış hacmi, güçlü yerel pazarlama kampanyaları ve soğutucu yatırımlarının da etkisiyle 2014 yılında %16,5 büyümüştür. Orta Asya operasyonları, 2014 yılında %16 hacim artışı kaydetmiştir. Bölgedeki en büyük pazar olan Kazakistan, 2014 yılında gazlı içecek kategorisindeki %20’nin üzerinde büyüme ve pazar payı kazanımlarıyla birlikte %18,8 hacim artışı göstermiştir. Irak satış hacmi, 2014 yılında %6,4 artarken, Güney Irak’taki güçlü organik büyüme Kuzey Irak’taki hacim daralmasını büyük ölçüde telafi etmiştir.
* Türkiye Bira, EBI ve CCİ tam konsolide edilmektedir.
** Bira ve meşrubat operasyonları dahil.’’