Amerika Birleşik Devletlerinde bugün başkanlık seçimi yapılacak. Tabi ki söz konusu Amerika olduğunda yapılacak seçimler tüm dünyayı ilgilendiriyor. Özellikle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için bu seçim çok daha önemli bir hal alıyor.
2016 yılında yapılan son seçimde Hillary Clinton ile yarışan Donald Trump her ne kadar anketlerde Clinton önde olsa da yarışın galibi olmuş ve başkanlık koltuğuna oturmuştu. Bugünlerde de yapılan anketlerde Cumhuriyetçilerin adayı Trump’ın rakibi olan Demokratların adayı Joe Biden önde gözüküyor. Sonuçların ne olacağını çok kısa bir zaman içinde öğreneceğiz. Çok kısa bir zaman içinde ifadesini özellikle kullandım zira Amerika’daki oy kullanma yöntemleri Türkiye’den biraz farklılık arz etmekte. Amerika’da posta ile oy kullanma diye bir yöntem var. Bu sebepten dolayı seçim sonuçları Türkiye’deki gibi aynı gün veya sonraki gün neticenlemiyor. Özellikle bugünlerde yaşanan pandemi dolayısıyla posta ile oy kullananların sayısı önceki seçimlerden daha fazla olacaktır. Bu sebeple de süre biraz daha fazla uzayacaktır.
Tam da bu noktada hem Amerika ekonomisini hem de dünya ekonomisi ilgilendiren kısım başlıyor. Yapılan tahminlere göre seçimlerin sonucunun belirlenmesi ve özellikle son dönemlerde Trump’ın kaybetme ihtimaline karşı sonucu kabullenmeyip süreci uzatacak “yargı hamlesi” ile anayasal bir krize dönüştürmesiyle doların yönü dünya piyasalarında aşağı yönlü harekete zorlanacaktır.
Seçimler sonuçlandığında seçilecek yeni yönetimin veya mevcut yönetimin görev süresi başlamasıyla ise doların yönü hakkında önceki seçimlere bakarak tahminde bulunabiliriz. 1980 yılından bu yana yapılan 10 seçimin dokuzundan sonra yeni ya da mevcut yönetimin ilk 100 günü içerisinde dolar güç kazandı. Demokratların adayı kazandığında bu oran yüzde 4 olurken, Cumhuriyetçilerin adayı kazandığında yüzde 2 olmuş. Bu açıdan bakıldığında şu yorumu yapabiliriz: Biden kazandığında gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında biraz daha fazla değer kaybedecektir.
Sonuçta hem Amerika hem de Dünya Ekonomisi “anketlerin ve istatistiklerin sonucuyla mı yoksa yeni bir durumla mı baş başa kalacak?” hep beraber göreceğiz.
İsmail CEBECİ
Bağımsız Denetçi Yardımcısı
E-mail: cbcisml@gmail.com