Altın, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı ardından merkez bankalarının ekonomik teşvik açıklayacaklarına ilişkin spekülasyonun etkisiyle yaklaşık iki yılın en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi. Gümüş 2014 yılından beri görülen en yüksek seviyesine tırmandı.
Altın ve gümüş gibi güvenli varlıklara olan talep, zayıf ekonomik beklentilerin etkisiyle artış kaydetti. ABD hazine tahvillerinin faizleri, politika yapıcıların ekonomilerini destekleyeceklerinin sinyallerini vermesiyle, İspanya’dan Japonya’ya kadar ülke tahvilleriyle birlikte düştü. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, Perşembe günü bankanın aylar içerisinde faiz indirimine gidebileceğini dile getirdi.
Faiz ödemesi olmayan altın ve gümüş, ABD’de faizlerin düşüş seviyelerde kalacağına ilişkin spekülasyonun etkisiyle yaklaşık kırk yılın en güçlü altı aylık yükselişini gerçekleştirdi. ABD faiz artırımına ilişkin beklentiler Brexit oylamasından bu yana azalırken yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlara (ETF) yöneldi.
Stuttgart’ta Landesbank Baden-Wuerttemberg emtia analisti Thorsten Proettel, “Düşük fazilere ve belirsizliğe ilişkin her işaret, rasyonel olsun ya da olmasın altın ve gümüşü yukarı taşıyor. Bu seyire son katılan, BOE Başkanı oldu” şekline görüş bildirdi.
Ağustos vadeli altın kontratları, New York emtia borsasında Cuma günü yerel saat ile 13:55’te onz başına 1,339 dolardan işlem görerek ardı ardına beşinci haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Altın fiyatları 2016 yılının ilk yarısında yüzde 25 artarak 1979 yılından bu yana görülen en güçlü altı aylık yükselişini gerçekleştirdi. Spot piyasada işlem gören altının fiyatı ise 1974 yılından beri görülen en güçlü altı aylık yükselişini gerçekleştirmiş oldu.
Eylül vadeli gümüş kontratları ise yüzde 5.2 artarak onz başına 19.588 dolardan işlem gördü. Piyasa kapandıktan sonra gerçekleştirilen elektronik işlemlerde metal, 19.745 dolar ile Ağustos 2014’ten beri en yüksek seviyesini gördü.
Bloomberg HT