ALTINDA ALIM FIRSATI, PETROLDE İSE DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?
Altında yılbaşından bu yana yaşanan yukarı yönlü hareket “Alım fırsatı devam eder mi?” sorusunu gündeme taşıdı. Yatırımcının aklındaki bir diğer soru ise petroldeki yükselişin sınırlı kalıp kalmayacağı oldu. Haftanın önemli gelişme ve beklentilerini Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekcen yorumladı.
ADNAN ÇEKCEN – DESTEK MENKUL DEĞERLERE ARAŞTIRMA UZMANI:
Altını bu hafta itibariyle yukarı yönlü destekleyen bir çok dinamik ve veri söz konusuydu. Hafta başında Çin İmalat Satın Alma Müdürleri PMI verisi beklentileri karşılamayınca küresel kaygılar tekrar artmaya başladı ve güvenli varlık talebiyle beraber sarı metal destek buldu. Diğer taraftan hali hazırda piyasalarda bir FED iyimserliği hakimdi. Hafta ortasında FED’in kilit üyelerinden Dudley ve Fischer’ın ; FED’in faiz artırımı konusunda küresel belirsizliğe dikkat çekmesi ve FED’in daha yumuşak adımlarla hareket edeceğine dair ifadeler kullanması doların değer kaybıyla sonuçlanırken altında yukarı yönlü bir ivmelenme izlendi. Ayrıca ABD verilerin hafta boyunca beklentilerin altında kalmasıyla beraber zayıf dolar endeksi sarı metali güçlü tuttu ve altın, yatırımcısına %3’ün üzerinde getiri sağladı. ABD tarafında açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin piyasa beklentilerine paralel olumlu açıklanması önemliydi ancak altın tarafında bu zaten fiyatlanıyordu. Aynı zamanda ücret tarafında artış söz konusu olsa da Mart ayındaki olası FED’in faiz artırım ihtimali, Jennet Yellen’in konuşması sonrası şekillenecek. 10 Şubat’da Temsilciler Meclisinde yapacağı sunumda Mart ayına dair daha güvercin açıklamalar yapması bekleniyor. Bir taraftan Çin kaygılarının piyasada güvenli varlık talebini artırması diğer taraftan fiyatlanan FED iyimserliği altını önümüzdeki dönemde desteklemeye devam edecek gibi gözüküyor. Yellen önümüzdeki hafta piyasaları rahatlatan açıklamalarla Mart ayının pas geçeceğine dair bir sinyal verirse altında 1100 seviyelerini taban seviye olarak görmemiz söz konusu olabilir. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece yükseliş trendi devam edebilir ve 1180 ve 1190 bölgesine doğru bir hareket görebiliriz.
“Petrolde yükseliş sınırlı kaldı”
Küresel piyasalardaki arz fazlası ve İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla uzun süre zayıf seyrini sürdüren petrolde, bu hafta çıkan haberler ve doların seyri kayıpların bir miktar telafi olmasını sağladı. Bilindiği üzere petroldeki tarihi düşüş sadece küresel kriz alameti olarak görülmüyor. Aynı zamanda önemli enerji şirketlerini ve petrol üreten ülkeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Dünyanın en büyük petrol şirketlerinde azalan karlılıktan dolayı işten çıkarılmalar hız kazanıyor. Royal Dutch Shell’de hafta ortasında çıkan haberlere göre 10 bin kişinin işine son verilirken, bir diğer İngiliz Petrol devi şirketi BP’de ise 7 bin kişinin işten çıkarılacağı konuşuluyor. Bu durum OPEC ülkelerini önümüzdeki dönemde harekete geçirebilir. Venezuela Petrol bakanı Eulogio Del Pino hafta ortasında yaptığı açıklamalarda OPEC üyelerinin çağrı yapması durumunda, üretimi kısmak adına toplantıya katılabileceklerini vurguladı. Bu haberlerle petrol hafta boyunca güçlü durmaya çalışsa da stoklardaki artışın devam etmesi petrolün yükselmesini engelliyor. Son 1 ayda %5’in üzerinde kayıp yaşayan petrol, haftalık bazda ise %4’ün üzerinde değer kaybetti. Petrolde OPEC tarafından bir adım gelmediği sürece yeni bir dip yapma olasılığı oldukça yüksek. Çin tarafındaki yavaşlama ve stoklardaki artış devam ettikçe, petrolde kalıcı bir yükseliş beklememek gerekiyor. Teknik görünümde ise hala düşüş kanalını koruyan petrolde kritik direnç noktası 35.00 dolar olarak görülebilir. 4 hafta boyunca bu seviyenin altında kaldığını görüyoruz. Ham petrolde bu seviyenin üzerinde bir fiyatlama görmediğimiz sürece 29.40 ve 27.70, yeni bir dip yapma isteği sürebilir.