Mart ayında faiz indirim başlar beklentisi (iyimserliği) zayıflıyor. ABD para birimi güçleniyor, tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Fiyatlama davranışındaki değişim, risk iştahının azalması kıymetli madenlerin satılmasına yol açıyor. Dün açıklanan ABD perakende satışlar verisi, Avrupa TÜFE, İngiltere TÜFE verileri merkez bankalarının ‘faiz indirimi için erken’ şeklindeki yönlendirmelerini destekler nitelikte oldu. Piyasalar ile merkezler arasında süregelen zamanlama farkı ‘sorunu’ zamanın ilerlemesi ve makro verilere bağlı olarak kapanabilir. Buradan hareketle kıymetli madenlerin seyri de buna bağlı olarak oluşabilir diye düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. Tahvilde 4,15%, endekste 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir. Altında teknik olarak 2.000 – 2.070 Usd arasında yatay bant hareketinin sürmesi mümkün görünüyor. Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.007 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.020 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten