Gram altın: piyasa modeli bazlı güncel değerleme
Gram altın üzerinden piyasa algısını ölçmek mümkün müdür? Kasım ayı yazımız sonrası da primini yapan piyasa izledik. Aralık 2. yarısında görülen kırılımı açıklamak mümkün müdür? Soruya cevap ararken şunu düşünmek gerekir: tutarsız cevapları da kabul edecek miyiz, memnuniyet cevap çokluğundan mı gelmelidir? Yoksa tutarlı cevapları hedefleyecek şekilde soruyu tekrar gözden geçirerek yeni bir tasarıma mı gitmeliyiz?
Tutarlı cevap alabilmek adına tasarlanabilecek bir soru sonucu cümle şu olabilir: aynı ay içinde yaşanan hızlı yükseliş ve hızlı düşüş neden olur? Neden aralık ayına rastlar da, ekim, kasım aylarında kendini hafiften belli etmez? Adeta yola çıkmış trendin enerjisi de geçici / kalıcı tükenmişlik olabilir mi?
Düzenli takip edenler bilir: ana trendi yukarı yönlü görmekteyiz. Dolayısıyla “tükenmişlik sendromu” bu piyasa için geçerli görünmemektedir. En azından bir orta vadeli program daha böyle devam edecektir.
Denklem dünyası ( XAUTRYG )
Aşağıda kutucuk içinde basitçe tariflenen model denkleme göre durum fotoğrafını çıkaracak olursak:
– gelecekteki performansın temposunu belirlemek adına çarpanların (denklemin sağ tarafı) nereye gidiyor?
– denklemin sağ tarafındaki çarpanların değişim hızı, aldığı değerler üzerinden çok farklı kombinasyonlar oluşturulabilir.
– algo sinyallerin ortalaması 0.1-5 arasında ise oluşacak gelecek fiyat performansıyla, 5-10 arasındayken oluşacak fiyat performansı farklıdır.
– bazı varlık sınıflarında algo sinyallerin ortalaması 30-40 seviyesinde olabilmektedir.: bu durum gelecekteki hızlı yükselişleri açıklamaktadır.
Geleceğe denklemden yansıyanlar
Kasım ayından bugüne denklemi oluşturan 1. çarpan temposunu pozitif yönde arttırmıştır (sol tarafa olumlu destek). Diğer çarpan ise, hafif tempo kaybetmiş olsa da yönünü korumaktadır.
–> çarpanların etkisi gereği ana trend bozulmamıştır. 250-300 haftalık pencereden bakınca 10-15 haftalık kayıp ihmal edilebilir görülmektedir. Bu şekilde değerlendirmemizi koruyoruz.
Matematiksel işlem için basit değerleme modeli
GP = Gçmş x Algo (model gereği geçmişi geleceğe bağlayan tutarlı denklemlerden biri)
Gelecekteki Performans, geçmiş dönemin bir kısmı ile algoritmik sinyal çarpımına eşittir. 1) Eşitliğin sağ tarafındaki değişim, solu belirler a. Geçmişin incelenen kısmı +/- değişim gösterdikçe denklem sonucunu etkiler b. Modelden gelen Algo sinyal ortalama değişimi denklemi etkiler c. a ve b çarpımı pozitif olduğu sürece denklem sonucu hızlı artar d. çarpım negatif ise gelecekte düşüş eğilimi sorgulanmaya başlar 2) Kurallar silsilesi detaylandırılabilir: sayısal modelin farklı algoritmalarla tarifi mümkündür 3) analitik hata: sadece (Geçmş) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir |