Altın için tamamlayıcı hamleler iştahı etkileyecektir

Altın güvenli liman özelliğini, dijital paraların varlık gösterdiği ortamda değiştirmeye başladı. ABD faiz kararıyla ilişkili olarak kripto paralar hareketlenirken, dolar bazında altın fiyatları da bundan etkilenmektedir. Önümüzdeki dönem için yükseliş bekleyenlerin, geçmiş yıllarda görülen ralliyi farklı modelle incelemesi gerekir. Risk iştahı beklenenin üstünde kalabilir. İhtimali yüksektir.

İçinde bulunduğumuz 2019 ortasından geriye bakınca ihmal edilebilir yükselişte görünen 2000 öncesi hareketin daha şiddetlisini görmüş olmak önemli öncü sinyaller taşımaktadır. Geleceğe yönelik beklentiyi şekillendirecek hızlı yükselişlerin taşıdığı kırılımlar, oluşturmuş olduğu geometriyi beklentilerin değişmesine sebep olacaktır.
Geçmiş yükselişler o kadar önemlidir ki: 2008 emlak krizine rağmen hızını kesmemiş, süresine göre düşük kalan süreli düşüş dönemine rağmen hızını korumuştur. Hatta temponun arttığı yıllar da olmuştur. Beklentiyi şekillendiren haberler değil, sayısal karar sistemleridir, algoritmalardır. Daha öteye gidersek otomatiğe yakın düşünce sistemleridir. Bir kez daha doğrulanmış oldu ve önemli bir dönem için bunu görmüş olduk.

Ons altında 1000 $ mümkün mü ?
Otomatik karar sistemleri üzerinden planlarını ve portföylerini oluşturanların davranışı esastır. Belirleyici olmada temel parametredir. Veri akışının sürekliliği olduğunu düşünürsek, karar alım sisteminde de süreklilik vardır. Bir başka deyişle, geçmiş primlere karar veren sistem, gelecek hareketlerin de belirleyicisidir.

Özellikle 2009 – 2012 yükselişini gerçekten hakettiği şekilde modellemiş bir çalışma var mıdır ? Bu hamle yükseliş, belki de uzun dönem kayıpların belirleyicisi olacaktır. Bu olasılık artmaktadır.
Temmuz 2019 çok parlak hareketleri barındırıyor ve gelecekteki kayıpların belirleyiciliği için yakın geçmişiyle beraber sinyal veriyor. Son 3 aylık hareketleri geçmiş yılların içinde değerlendirirken ne kadar önemsemiş olabiliriz ? Elbette, klasik model bakışta “ihmal edilebilir” görülecektir.

Bozucu model bakış ile değerlendirecek olursak gelecekte önemli düşüşler olacağının habercisidir.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, matematik modele dayalı daha güvenilir stratejiyle yeni pazarlar erken aşamada bulunabilir. Rekabet avantajı getirecek bu araç adil olmasa da gereklidir. Bu faydayla, geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış bakış açıları mevcuttur. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK dönemde cazip pazarları skorlama tablolarında inceleyebilirsiniz.

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant