Altın tüm Dünya’ya işlem gören finansal bir varlıktır.
Türkiye piyasası kapandığında Londra devam eder, Londra piyasası kapandığında Amerika veya Uzakdoğu piyasaları devam etmektedir. 1 gram altın arbitraj fiyat farkları dışında tüm dünyada nakde çok hızlı bir şekilde dönüştürülebilecek bir varlıktır.
Bu 24 saat esasına dayalıdır. Dolayısıyla Dünya’daki tüm gelişmeler altın fiyatlarına etki etmektedir. Tabi ki Altın fiyatlarına en önemli etki eden ülkeye baktığımızda, tüm Dünya ekonomisine etki eden ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri ekonomisidir.
Altın fiyatlarındaki hareketliliğin en önemli sebeplerinden birisi de, özellikle son 1-2 yılda yaşanan, ABD’de başlayan ve Dünya’ya yayılan ekonomik krizin etkileridir. Dolayısıyla ABD’deki önemli kurumların, attığı her türlü adım altın fiyatlarına yön vermektedir. Keza bu yatırım amaçlı talepten dolayı gerçekleşen bir durumdur.
Öte yandan altının bir de mücevher talebi vardır. Altın fiyatlarına yön veren diğer bir sebep de budur. Yıllık 3000 – 3500 ton civarında fiziksel olarak altına talep vardır. Bunun en önemli sebebi Türkiye, Hindistan, Çin gibi mücevher talebi çok üst düzeyde olan ülkelerin kullanmasıdır.
Altına olan bir diğer talep de endüstriyel olan taleptir. Bu talep nispeten daha düşük olmakla birlikte, kısmen bu da önemlidir. Dolayısıyla bu talepte de zaman zaman artış veya düşüşler olmaktadır. Son 2 yıl içerisinde bu talepte belirli oranda düşüşler söz konusudur. Bunun nedeni kriz zamanında altın ve altına dayalı ürünler, mücevher amaçlı olan talebi azaltmaktadır.
Çünkü altın fiyatları çok ciddi anlamda yükselmiştir. Ancak öte yandan yatırım amaçlı talepte artış olduğu için, altın fiyatlarının bu yükselişi belirli fiyatlara kadar ulaşmıştır. Altının değeri uluslar arası piyasada Dolar’la ifade edilmektedir. Dolar’ın diğer para birimi cinsinden değerindeki oynaklık veya değişimler altın fiyatlarını direkt olarak etkilemektedir.
şuanda altın fiyatlarını dolar belirliyor