Onur Erkan Yıldız – 19.06.2018
EURUSD
Avrupa bölgesinde yer yer politik belirsizlikler gündemde olmaya devam ederken, Almanya’da göçmenler ile ilgili anlaşmazlık yaşayan hükümet koalisyon tarafları henüz bir orta yol bulabilmiş değil. Dün koalisyonda bir bozulma olabilir mi soruları medyada büyük yankı bulurken, CSU partisi Lideri Seehofer, koalisyonu sonlandırmak istemediklerini açıkladı. ABD tarafında ise, geçen hafta Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen 50 Milyar Dolar değerindeki ürünlere %25 ek gümrük vergisi getireceğini açıklaması ile ticaret savaşları tekrar gündemin üst sıralarında yerini aldı. Açıklanan listede ilk etapta 34 Milyar Dolar değerindeki 800 ürüne 6 Temmuz itibariyle tarife getirileceği belirtildi. Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada ise, Çin ile dostlukların devam ettiğini, ancak geçmişte yapılan anlaşmaların kabul edilemez olduğunu ve Çin tarafından misilleme gelmesi halinde bu yaptırımların devam edeceğini belirtti. Çin tarafından ise hızlı bir şekilde misilleme geldiği görüldü. İki ülke arasında büyüyebilecek ticari riskler diğer bölgelere de hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu manada konu ile alakalı gelebilecek yeni bilgiler fiyatlamalarda önemli etkiler yaratabilir. EURUSD paritesinde teknik olarak 1.1640 seviyesinin aşılamaması durumunda güçlü satış baskısı oluşabilir. Tekrar satış baskısı oluşması halinde ise 1.1509 desteği önem arz edecektir. 1.1509 desteği satış yönlü kırılabilirse yeni hedef fiyatımız olan 1.1310’ a kadar devam edebilecek bir düşüşten bahsedebiliriz. Olası toparlanmalarda 1.1640 direnci aşılabilirse 1.1700’ e kadar bir yükseliş oluşabilir. Günlük beklentimiz 1.1640 geçilmediği müddetçe 1.1550 – 1.1509 aralığına doğru bir geri çekilme olabileceği yönünde.
GBPUSD
İngiltere’ de Brexit’e dair gündemi takibe devam ediyoruz. Ayrıca son dönem ekonomik verilerinin beklentilerin altında kalması, gözlerin Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mali Politika Komitesi’nden (MPC) gelecek kararlara çevrilmesine sebep oldu. Brexit’ dair, hatırlanacağı üzere haftasonu açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamentonun, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğini sona erdirebilecek olan yasayı hayata geçirme konusundaki yaklaşımını savunarak, Brexit’in engellenemeyeceğinden emin olmanın önemli olduğunu söylemişti. ABD tarafında ise Çin ile ticaret savaşlarının yine medyanın ilk sıralarında olduğunu görüyoruz. Son olarak teknoloji bazlı ürünlere uygulanan %25’ lik ek vergi uygulaması sonrası Pekin yönetiminden sert açıklamalar ve bir misilleme uyarısı geldi. Donald Trump ise Çin’ in misillemelerine devam etmesi halinde bu uygulamaların daha da artırılabileceğini açıklamıştı. Dün ise ABD’ nin Çin’ e 200 milyar dolarlık yeni bir ek vergi planı hazırladığı medyada yer buldu. Bu etkiler ile bir risk oluşsa da henüz Amerikan doları üzerinde fiyatlamalarda etkili olmadığını görüyoruz. GBPUSD paritesinde düşüşlerin devam etmesi halinde 1.3202 desteği önemli ve bu destek kırılabilirse hedef fiyat olarak 1.3050 seviyesi radarımızda olacaktır. Olası toparlanmalarda ise 1.3300 ve 1.3340 dirençlerini takip ediyor olacağız.
USDTRY
Dün Türk siyasilerden yapılan açıklamalar ile birlikte Münbiç’e askeri operasyon başladığı belirtildi. Bu olayla alakalı oluşabilecek haber akışını takip edeceğiz. Türkiye işsizlik oranları beklentilerin altında kalırken, Mayıs 2016’ dan bu yana en düşük işsizlik oranlarına ulaşıldı. Fakat Lira fiyatlamalarının sınırlı kaldığını görüyoruz. TCMB’ nin son ayda gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz artırımına rağmen, Türkiye CDS priminin ve tahvil faizlerinin tekrar yükselişlerini hızlandırdığı görünüyor. Burada şu yorumu yapabiliriz ki, geçen hafta gerçekleşen FED ve ECB kararları ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından güçlü çıkışlar yaşandı ve bundan Türk Lirası’ da etkilendi. Ayrıca ABD ile Çin arasında artan ticari riskler yine gelişmekte olan ülke piyasalarına olan güveni zedeliyor. Bu da gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan kayıplar için önemli bir sebep. USDTRY kurunda yükseliş hareketlerinde 4.7550 direncini takip etmeye devam ediyoruz. Bu direnç alım yönlü aşılabilirse 4.8000 üzeri fiyatlamalar meydana gelebilir. Olası geri çekilmelerde 4.7100 ve 4.6900 desteklerini takip ediyor olacağız.
ALTIN
Geçen hafta gerçekleşen FED ve ECB toplantıları sonrasında Amerikan dolar endeksinde güçlü bir yükseliş yaşanmış ve bu etkiyle değerli metalde güçlü bir satış baskısı oluşmuştu. Hemen üzerine, BOJ kararları da ons Altın fiyatlarını satış yönlü baskılamış ve değerli metalde önemli bir destek olan 1290.00 seviyesi kırılmıştı. Bu etkilerle düşüşlerin derinleştiğini görüyoruz fakat hala yüksek seyreden jeopolitik risk seviyesi ons Altında düşüşlerin sınırlı kalmasına sebep oluyor. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen 50 Milyar Dolar değerindeki ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıklaması ile birlikte ticaret savaşları tekrar gündeme geldi. Açıklanan listede ilk etapta 34 Milyar Dolar değerindeki 800 ürüne 6 Temmuz itibariyle tarife getirileceği belirtildi. Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada ise, Çin ile dostlukların devam ettiğini, ancak zamanında yapılan anlaşmaların kabul edilemez olduğunu ve Çin tarafından misilleme gelmesi halinde bu yaptırımların devam edeceğini belirtti. Tüm bu gelişmeler ile birlikte jeopolitik risklerin hala yüksek seyrettiğini görüyoruz. Değerli metalde teknik olarak 1275.00 desteği önemli. Bu destek satış yönlü kırılabilirse düşüşler 1255.00 seviyesine dek sürebilir. Olası toparlanmalarda 1290.00 direncini takip etmeye devam edeceğiz. Genel beklentimiz ise 1307.00 seviyesi altında yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi yönünde.