Bir şirketin yıllık kazançlarının toplam varlıklarına bölünmesiyle hesaplanan aktif kârlılık yüzdesi olarak görüntülenir. Bazen buna “yatırım getirisi” denir.
(Faaliyet Karı + Finansman Giderleri) / Aktif Toplamı
İşletmenin kaynaklarının ne ölçüde karlı kullanıldığını gösterir. Oranın yüksek olması, firmanın aktif yatırımlardan daha yüksek kar ettiği anlamına gelir.
Aktif kârlılık, yatırım sermayesinden elde edilen kazançları söyler. Kamu şirketleri için aktif karlılık büyük ölçüde değişebilir ve endüstriye oldukça bağımlı durumdadır.
Bu nedenle, aktif kârlılık karşılaştırmalı bir ölçüt olarak kullanırken, bir şirketin önceki aktif kârlılık sayılarına veya benzer bir şirketin aktif kârlılık sayısı ile karşılaştırmak en iyisidir.
Şirketin varlıkları hem borç hem de öz sermayeden oluşmaktadır. Bu finansman türlerinin her ikisi de şirketin faaliyetlerini finanse etmek için kullanılır.
Aktif kârlılık rakamları, yatırımcılara, yatırım yapması gereken parayı şirketin net gelir haline dönüştürmesinin ne kadar etkili olduğuna dair bir fikir verir. Aktif kârlılık oranı ne kadar yüksek olursa, şirket daha az yatırımla daha fazla para kazanır.