Ticaret Bakanlığı İsrail’e İhracatı Kısıtladı…
* Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024’ten itibaren bazı ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldı. İsrail’in Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacağı açıklandı. Ticaret Bakanlığının İsrail’e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.
*Avrupa Merkez Bankası’ndan Stournaras şu açıklamalarda bulundu:
-ECB’nin para politikası bu yıl sıkı olmaya devam edecek
-Faiz oranları, enflasyonu %2 hedefine geri getirmek için gerekli olduğu sürece ve yeterince yüksek seviyelerde tutulacak
-Stagflasyon riski para ve maliye otoriterelerinin kararlı ve zamanında müdehalelerinin ardından azaldı
* Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini belirterek, “Beyanname doldurmayanlar, vergi dairelerinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor.” dedi.
*Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda şu açıklamalarda bulundu:;
-Japonya ekonomisinde bazı zayıflıklar olduğunu belirtiyor, ancak ılımlı bir toparlanma öngörüyor
-Bu yıl ücretlerde katı büyüme ihtimali artıyor
-Destekleyici parasal koşulların şimdilik devam etmesini bekleniyor
-Ücretler arttıkça ve hane geliri büyüdükçe tüketimde kademeli artış bekleniyor
-Trend enflasyonun henüz %2 hedefine ulaşmaması nedeniyle destekleyici parasal koşulların sürdürülmesi gerekiyor.
-Faiz oranlarını ne zaman ve nasıl ayarlayacağı konusunda önceden belirlenmiş bir fikri yok
-Mart ayındaki politika değişiminin ardından faiz oranlarının düşük kalacağını, reel faiz oranlarının ise derin negatif kalacağı öngörülüyor
-Para politikası dövizin ekonomi ve fiyatlar üzerindeki etkisine cevap verecek
-Eğilim enflasyonunun kademeli olarak hızlanmasını bekliyoruz, bu nedenle önümüzdeki anahtar, bunun gerçekten böyle olup olmayacağını görmek için veri ve bilgileri kontrol etmektir.
-Trend enflasyon %2 enflasyon hedefimize doğru hızlanırsa, parasal teşviklerin derecesini biraz azaltmak mümkün hale gelir.
-Kontrol edeceğimiz bir diğer faktör de artan ücretlerin hizmet fiyatlarına yansıyıp yansımayacağıdır.
-Ücretler beklendiği kadar artmazsa veya yurtdışı şoklar ekonomiyi vurursa, teşvikleri daha yavaş bir hızda azaltmamız veya teşvikleri tamamen azaltmaktan vazgeçmemiz gerekebilir.
-Mart ayındaki toplantının ardından piyasada büyük bir dalgalanma yaşanmadı çünkü politika ve ekonomiye ilişkin düşüncelerimiz piyasada yaygın bir şekilde anlaşıldı.
NASDAQ
Nasdaq – 18360 Seviyesi Direnç Gösteriyor…
Nasdaq endeksi yükseliş kanalı içerisinden aşağı yönlü çıkarak yatay fiyatlanmaya geçiş yaptı. Geri çekilmelerde destek oluşturan 18055 seviyesine karşılık yükselişlerde 18360 bölgesi direnç gösteriyor. Direnç bölgesinin aşılması durumunda 18480 seviyesi bir sonraki direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 18055 desteği geçerliliğini sürdürebilir.
Destekler: 18055 – 17600 – 17300
Dirençler: 18360 – 18480 – 18690
EURUSD
EURUSD – ABD Enflasyon Verilerine Yaklaştıkça Dolar Aleyhine Hareket Ediyor…
EURUSD paritesinde geçtiğimiz gün yükselişlerin etkisiyle 1.0845 direnci üzerinde kapanış gerçekleşti. Yükselişler bugün de kaldığı yerden devam etti ve üçgen formasyonunun üst bandını test ediyor. Yarın açıklanacak ABD enflasyonu ise parite için çok önemli olacak. Açıklanacak veriler ile paritede oynaklık artabilir ve üçgen formasyonundan çıkışlar görülebilir.
Destekler: 1.0845 – 1.0800 – 1.0770
Dirençler: 1.0890 – 1.0940 – 1.1000
ALTIN
Ons Altın – 2350 Direnci Test Ediliyor…
Sarı metalde yükselişler gün gün etkili olmaya devam ederken 2350 direnci test ediliyor. Bu direncin üzerinde günlük kapanış gerçekleşmesi durumunda 2380 seviyesi bir sonraki direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2300 seviyesi destek oluşturabilir. Ek olarak yarın açıklanacak ABD enflasyon verileri ile fiyatlamalarda hareketlilik yaşanabilir.
Destekler: 2300 – 2255 – 2222
Dirençler: 2350 – 2380 – 2425
BRENT
Brent Oil – 90.44 Çevresinde Fiyatlanıyor…
Brent petrol geçtiğimiz hafta yaşanan hızlı yükselişlerin ardından bu haftaya yatay fiyatlanmayla giriş yaptı. Anlık fiyatlamalar 90.44 çevresinde işlem görürken yükselişlerde 91.20 seviyesi direnç oluşturuyor. Bu direncin aşılması durumunda 93.78 direnci gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 89.36 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 89.36 – 87.37 – 85.56
Dirençler: 91.20 – 93.78 – 95.85
Kaynak: IKON Menkul Akşam Bülteni