Aksa Enerji Hisse Yorumu / Yatırım Finansman – (18.04.2016)

Aksa Enerji Hisse Yorumu

Getiri potansiyeli: 30%

Aksa Enerji için tavsiyemizi Endeks Üzeri Getiri, hisse başına 3.74 TL 12-aylık hedef fiyat ve %30’luk yukarı potansiyel ile güncelliyoruz. Aksa Enerji’yi zor koşullar altında i) bu seneden itibaren maliyetlerde düşüş yaratacak olan Bolu Göynük linyit santrali, ii) 4Ç 2016’da devreye girmesi planlanan ve dolar bazlı gelir kaynağı olarak FX riskine karşı doğal korunma oluşturacak olan Gana yatırımı ve iii) artan ikili anlaşmalı satışları, tezgahüstü piyasalarda (OTC) ve ticaret tarafında artan faaliyetleriyle kendisini piyasa koşullarında iyi konumlandırması iv) yeni yurtdışı operasyonları ve üretim portföyünün artan verimliliği nedeniyle beğeniyoruz.

Aksa Enerji Zor Sektör Koşulları Altında İyi Konumlanmış Durumda… Son yıllarda elektrik sektöründe kapasite artışı tüketim artışından yüksek seviyede gerçekleşiyor bu da yedek kapasitenin artarak fiyatları aşağıya çekmesine neden oluyor. 2015’te tüketim artışı %2.6 olarak gerçekleşirken toplam kurulu kapasitedeki artış %5.2 seviyesinde gerçekleşti. Yüksek kapasite ve tüketim artışındaki yavaşlık beklentisi sebebiyle sektördeki düşük fiyat ortamının bir süre daha devam etmesi ve düşük fiyatların özellikle doğalgaz ile üretim yapan şirketleri zorlaması bekleniyor. Aksa Enerji ikili anlaşmalar üzerinden yaptığı satışlar, Kuzey Kıbrıs’taki dolar bazlı garantili satışları ve artan OTC aktivitesi ile ortalama satış fiyatını piyasa ortalamasının üzerinde tutmayı başardı. Kontratlı satışlardaki artışın, düşük elektrik fiyatlarının neden olacağı marj daralmasını bir miktar desteklemesini bekliyoruz. Aksa Enerji’nin sektöre dair negatif görünüme rağmen sektörün en güçlü oyuncularından biri olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Bolu Göynük Santrali’nin Tam Katkısı Bu Sene Görülecek, Ancak Gana Seneye Devreye Girecek… Aksa Enerji’nin 270 MW’lık ilk linyit santrali 2015’in 3. Çeyreğinde üretime başladı, ancak yatırımın tam etkisi 2016 senesinde görülecek. Düşük fiyat ortamında düşük maliyetli linyitten elektrik üretimi Şirket için oldukça önemli. 2016’da Bolu Goynuk Santrali’nden FAVÖK beklentimiz 90mn TL. Ancak, bazı bürokratik sebeplerle Gana yatırımının devreye girişi 2016’nın son çeyreğine kadar ertelendi, tam kapasiteye ise 2017’de ulaşılması bekleniyor. Gana Hükümeti ile imzalanan garantili satış anlaşmasına göre üretilen elektriğin tamamı Gana Hükümeti’ne anlaşmadaki fiyattan dolar bazlı olarak satılacak. Gana projesinin Şirket’in operasyonel karlılığını hissedilir seviyede arttırması beklenirken Şirket’in 2015 senesinde olumsuz etkilendiği FX dalgalanmalarına karşı doğal bir korunma oluşturacak. Gana tam kapasiteye ulaştığında 119mn dolarlık FAVÖK katkısı bekleniyor, ancak 2016’da FAVÖK katkısının 11mn dolar seviyesinde olmasını bekliyoruz.

2016’da Hacimde Artış ve Fakat Marjlarda Gerileme Bekliyoruz… 2015 yılından itibaren satış hacminde OTC ve diğer kanallardan tedariğin payı yükselmektedir. Fakat bu kanalların kar marjı daha düşük olduğundan, satış hacmi ve gelirleri artmasına rağmen marjlar gerilemektedir. 2016 yılında da benzer bir tablo ile 2016 senesinde Aksa Enerji’nin satış gelirlerinin %53 artışla 3,55 milyar TL.ye ulaşırken, FAVÖK marjının %18’lerden %14 seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Ancak 2016’da tam katkısı görülecek Bolu’nun yanısıra 2017’de Gana’nın devreye girmesi ile marjlarda düzelme bekliyoruz. Artan satış hacmi ve gelirleri ile 2016’da 493mn TL’lik FAVÖK beklentimiz ise 2015’e göre %13’lük FAVÖK büyümesine işaret ediyor.

Afrika’da Diğer Pazarlara Girme Olasılığı… Şirket bundan sonraki yatırımlarını ağırlıklı olarak yurtdışında gerçekleştirmeyi hedeflemekte ve Gana dışında başka Afrika ülkelerinde de yatırım fırsatlarını araştırmaktadır.

Linyit ve Kömürden Elektrik Üretimine Hükümet Desteği Olasılığı Yukarı Yönlü Risk… Sektörde Hükümet’in linyit ve yerli kömürden elektrik üretimine yönelik bir destek çalışması içinde olduğu ve alım garantili bir destek gelebileceği beklentisi hakim. Bu konuda herhangi bir teşvik Şirket’in FAVÖK’üne katkıda bulunacaktır.

Riskler… Gana projesinin devreye girişinin ertelenmesi veya projenin iptali; sektördeki kapasite artışının hız kazanması ve düşük tüketim artışı; veya fiyatların daha da düşmesi Şirket’in karşılaşabileceği sektör bazlı risklerden bazıları…

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!