Şirket Ziyaret Notu
Aksa Enerji’nin etkileyici yurtdışı büyüme performansı. Türkiye ve KKTC’de 2003 yılından beri faaliyet gösteren Şirket, yıllar içerisinde yaptığı yatırımlarla 1,470MW kurulu güce ulaşmıştır. 2015 yılından itibaren yurtdışı yatırımlara yönelen Aksa Enerji, Afrika kıtasında Gana (370MW), Madagaskar (90MW) ve Mali (60MW)’deki yatırımlarla toplam 520MW kapasite kurduktan sonra imzaladığı anlaşmalarla Özbekistan’da bu yılın ilk çeyreğinde 740MW kapasiteyi devreye almayı planlamaktadır.
Yurtdışı yatırımlardan karlılığa önemli katkı. Aksa Enerji 2021 ilk dokuz ay sonuçlarında FAVÖK kırılımına bakıldığında yurt dışı 995 milyon TL ile %57 ağırlığa ulaşmıştır. Bu dağılım vergi öncesi kar bazında ise %64 yurt dışı, %36 yurt içi olarak gerçekleşmiştir. Aksa Enerji Türkiye pazarında üretim tarafında oldukça tecrübeli bir firma olarak, sözleşmeli satışlarının yanı sıra, spot piyasadaki fiyat hareketlerinden faydalanacak şekilde esnek üretim teknolojisine sahip olsa da (Bolu – 270MW), doğalgaz ve kömür fiyatları, üretim maliyetleri ve elektrik tarife koşulları yüzünden ülkemizde karlılığı FAVÖK marji bazında %10 seviyelerindedir.
Özbekistan’daki kapasitenin devreye girmesiyle 2022’de yüksek büyüme. Ocak ayında faaliyete geçen Taşkent A (240MW) ve Buhara (270MW) santrallerinin ardından Taşkent B santralinin de devreye girmesiyle, Şirket’in 2022’de Özbekistan’da yaklaşık 80 milyon Avro FAVÖK yaratarak %25 civarında inorganik büyüme kaydedeceğini hesaplıyoruz. Bloomberg konsensüs tahminlerine göre 2022 yılı FAVÖK beklentisi yıllık %75 artışla 4.2 milyar TL’dir. 2022 net kar tahmini %90 yıllık artışa karşılık gelen 1,9 milyar TL’dir.
Düşük borç seviyesi & inorganik büyüme potansiyeli kısa vadeli riskleri dengeliyor. 9 Aylık finansallar itibariyle Net Finansal Borç’ların FAVÖK’e oranı 1,53x, Özkaynak’lara oranı ise 0.56x ile oldukça düşük seviyelerdedir. Bu oranlar 2022’deki kapasite büyümesi ve gelir artışı dikkate alındığında daha da gerileyecektir. Şirket Yönetimi’nin büyüme stratejisi doğrultusunda önümüzdeki dönemde Afrika & Asya ülkelerinde yatırım fırsatlarının değerlendirilerek kapasite artışının, ağırlıklı olarak doğalgaz çevirim santralleri bazında sürmesini beliyoruz. Bu yatırımların devam etmesi, Türkiye’deki karlılık baskısı, doğalgaz fiyatları, kur etkisi ve faaliyet gösterilen ülkelerdeki muhtemel regülasyon değişiklikleri gibi riskleri dengeleyecektir.
Benzer şirket çarpanlarına göre yüksek iskonto. Aksa Enerji’nin sektöründe bulunan gelişmekte olan ülkelerdeki benzer şirketlerin çarpanları 2022T 11.42x F/K ve 8.76x FD/FAVÖK ile işlem görmektedir. Bloomberg konsensus tahminlerine göre ise şirket 2022T 7.11x F/K ve 3.98x FD/FAVÖK ile işlem görmektedir. Şirket F/K çarpanına göre ise %38, FD/FAVÖK çarpanına göre %55 iskontolu işlem görmektedir. Benzer şirket çarpanları detaylarını 2. sayfada bulabilirsiniz.
Kaynak: İnfo Yatırım