Akçansa Hisse Yorumu / Deniz Yatırım – (5.06.2024)

Telekonferans notu

Öneri: TUT
Mevcut Fiyat (TL) 135.70
Hedef Fiyat (TL) 199.00
Getiri Potansiyeli (%) 47%

Akçansa’nın gerçekleştirdiği 1Ç24 dönemine ilişkin toplantısından derlediğimiz önemli notlar aşağıda yer almaktadır.

Hatırlayacak olursak:

➢ Enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre, Akçansa’nın satış geliri 1Ç24’te yıllık bazda %17 azalarak 4.339 milyon TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK %50 azalışla 470 milyon TL seviyesinde ve FAVÖK marjı 7,0 puan azalışla %10,8 seviyesinde gerçekleşti. Şirket, 1Ç24’te 2 milyon TL net kar açıkladı. Ayrıca, muhasebe değişikliği nedeniyle parasal kazanç/kayıp kalemi altında 34 milyon TL’lik olumsuz etki oluştu.

➢ Enflasyon muhasebesiz verilere göre ise, Akçansa’nın satış geliri, 1Ç24’te %37,9 artarak 4.196 milyon TL olarak gerçekleşti. 1Ç24’te FAVÖK %9,5 azalarak 585 milyon TL seviyesine gerçekleşirken, FAVÖK marjı 7,0 puan azalarak %14,0 seviyesinde gerçekleşti. Şirket, 1Ç24’te %5,2 artışla 707 milyon TL net kar elde etmiştir.

■ Sektörün yurt içi ve yurt dışı satışları. Yurt içi çimento bin ton bazında geçen seneye kıyasla %35 artarken, Akçansa’nın ana faaliyet alanı ve Türkiye’de en çok çimento tüketiminin sağlandığı Marmara Bölgesi’nde %13 artış yaşandı. İhracat tarafında son 4 aylık verilere göre, %4 daralma görülürken, daralmaya etken olan sebep İsrail’e yapılan ihracattan kaynaklanmaktadır.

■ Şirket’in satış hacim performansı. Şirket, kıyas için üç çeyrekteki üretim hacimlerini paylaştı. Buna göre hem çimento & türevleri hem de hazır beton kategorilerinde en yüksek seviye 4Ç23 olarak gerçekleşti. 1Ç24 dönemi, 4Ç23’e kıyasla çimento & türevleri tarafında %6,5, hazır beton tarafında ise %3,9 daralma görüldü. Buna karşılık, 1Ç23 dönemine kıyasla çimento & türevleri satış hacminde %12,2, hazır beton satış hacminde ise %3,4 artış yaşandı.

■ Finansal performans. Bu çeyrekte Şirket’in finansal performansını olumsuz etkileyen en önemli gelişme sektörün ürün fiyatların sabit tutması sonucunda fiyatlama tarafındaki zayıflık oldu. Ek olarak, stabil izleyen enerji maliyetlerine rağmen fiyatlamadaki olumsuzluk sebebiyle ve artan işçilik maliyetlerinin hafif etkisiyle faaliyet giderleri/satışlar rasyosu arttı. Bu durum, dolasıyla, karlılık marjlarını baskıladı.

■ Gelecek dönemler. 1Ç24’te beklentilere paralel gelen zayıf sezonun ardından Nisan ayında ürün fiyatlarına yapılan zam sonrasında 2’nci çeyrek için satış gelirlerinde toparlanma beklenirken, iki bayramın da aynı çeyreğe denk gelmesi sonucunda ürün satış hacimlerinde 2’nci çeyrekte olası bir baskı görülebilir. Ancak, bu olası baskı sonucunda ürünlere olan talebin 3’üncü ve 4’üncü çeyreklere yansıması da doğal bir sonuç olacaktır. Henüz, enerji maliyetleri ile ilgili herhangi bir olumsuz gelişmenin de görülmemesini karlılık marjları için olumlu okurken, bu taraftaki gelişmelerin de takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, ihracat tarafında daralan pazarın yurt içine kayacağını ve dolayısıyla rekabeti artıracağını değerlendiriyoruz.

■ Genel değerlendirme: Bilanço notumuzda, “Şirket’e ait modelimizi gözden geçireceğimizi ve olası fiyat ve/veya öneri pozisyonlarımızda değişiklik hakkımızı saklı tuttuğumuzu önemle belirtmek isteriz” ibaresini koymuştuk. Makro setimizde ve beklentilerimizde yaptığımız değişiklikler çerçevesinde, Akçansa için 12-aylık hedef fiyatımız 239,49 TL’den 199,00 TL’ye revize ediyoruz, AL önerimizi ise TUT’a çekiyoruz. Hisse, yıl başından itibaren BIST 100 endeksinin %28 gerisinde performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 15,0x F/K ve 7,4x FD/FAVÖK çarpanlarından işlem görmektedir.

Kaynak: Deniz Yatırım