Akça Kimya 2022’de halka açılarak yurtiçi ve yurtdışında büyüyecek
1942 yılında kimyevi maddeler ticaretiyle başladığı yolculukta farklı sektörlerdeki yatırımları ile büyüyerek 80 yılı geride bırakan Zülfikarlar Holding’in bünyesinde yer alan Akça Kimya 2022 yılının 2. çeyreğinde halka açılmayı hedefliyor.
Alkaliler, fosfatlar, tuzlar ve asit grupları başta olmak üzere 100’ü aşkın ürün çeşidi ile Akça Kimya deterjan, kozmetik, gıda ve yem, tarım, kağıt, tekstil, yapı ve boya sektörleri gibi birçok endüstri alanına kimyasal ürün tedarik ediyor. Hitap ettiği sektörlerdeki müşterilerine hem standart hem de sektörler özelinde stratejik ürünler sunabilen Akça Kimya kendine ait limanı ile özellikle sıvı yük gemilerine sağladığı lojistik avantajla rakiplerinden ayrılıyor.
Brüt karı yüzde 173 arttı
2021 yılının ilk 9 ayında 53,8 milyon TL, yılsonunda ise 91 milyon FAVÖK kaydeden Akça Kimya’nın 2022 yılı hedefleri arasında halka açılma ve büyüme göze çarpıyor. Akaryakıt dağıtım, enerji, kimya ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren, 2020 yılı itibariyle konsolide cirosu 4 milyar USD’ye yaklaşan Zülfikarlar Holding bünyesinde yer alan Akça Kimya Yarımca tesisine ek olarak, Türkiye genelinde pazar payını artırmayı hedefliyor. Pandemi etkilerine rağmen karlılıkta yukarı yönlü bir grafik çizen Akça Kimya’nın 2021 yılı brüt karı yüzde 173 artışla 38,6 milyon TL oldu.
Lojistik avantajları ile yüksek karlılık hedefliyor
Kimya sektöründe ticaret yapan birçok firmadan köklü geçmişi ve lojistik avantajları ile öne geçen Akça Kimya’nın Yarımca’da antrepo ve milli depo olarak işlev gören tesisi sayesinde yüksek miktarlarda (gemi bazında) ürün getirebilmesi ve depolayabilmesi, soda ve kostik gibi belirli ürünlerde marka bilinirliğinin yüksek olması ve global firmalarla uzun yıllara dayanan iyi tedarik ilişkileri geliştirmiş olması karlılığına katkı sağlıyor. 2021 yılının Temmuz ayında Aliağa şubesini hizmete açan Akça Kimya, Türkiye’nin güney bölgelerindeki satışlarını artırmak için ise ithal edilen kimyevi maddelerin depolanmasını sağlamak üzere Hatay ilinde lojistik çözüm merkezleri ile sıvı ve kuru yük depolama konusunda anlaşmalara vardı.
Sarıcı, küresel pazarda beklenen emtia fiyatlarındaki artışlar ve sununun düşmesi ile önümüzdeki iki yıl içerisinde kimyasal hammadde pazarının hemen hemen tüm ürünlerde yüksek karlı olmasını beklediklerini ifade etti. Sarıcı, “Büyük miktarlarda hammadde tedariki sağlayan bir firma olarak satın alma gücümüz, köklü kurumsal geçmişimiz, yüksek stoklama kapasitemiz, lojistik avantajlarımız ve geniş ürün portföyümüzle büyük karlılık oranları hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Akça Kimya 2021 yılında yurt içinde büyüme kaydetti
Pandemi sürecinde önemi artan gıda, temizlik, hijyen ve tarım sektörlerinin portföylerinde önemli yer tutması sebebi ile tüm kısıtlamalarda dahi faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini ifade eden Akça Kimya Genel Müdürü Alp Sarıcı, “2021 yılını bir fırsat yılına çevirerek bölgesel genişlememizdeki ilk adımları attık. Türkiye’nin güney ve batı bölgelerinde oluşturduğumuz satış organizasyonu ve lojistik merkezlerimiz ile müşteri portföyümüzü genişlettik. Bağlı bulunduğumuz Zülfikarlar Holding’in sağladığı imkanlar, Yarımca tesisimizin sıvı-kuru yük elleçleme kapasitesi ve limanımızın sağladığı lojistik avantajlar sayesinde ürün tedarikinin bu kadar zorlaştığı bir dönemde bile müşterilerimize kesintisiz ürün sağladık.” şeklinde konuştu. Genel Müdür Sarıcı, yapılandırmaya devam ettikleri İş Geliştirme Departmanı ile Türkiye kimya sektöründe bulunmadıkları segmentlere de hizmet vermeye devam edeceklerini belirterek, “Tedarik ettiğimiz ürünler ile endüstriye farklı sektörlerde de çözüm üretmeye devam edeceğiz.” dedi.
Türk kimya sektörü, 2021 yılı ihracatını, geçen yılki orana göre yüzde 38 arttırdı
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının da hızla artığını ifade eden Sarıcı, “Ülkemizde, kimya sektöründe yaklaşık 2 bin 600 kimyasal madde ve müstahzarları üretiliyor ve bu üretimlerde kullanılan teknolojilerin büyük bir kısmı küresel rekabete ayak uydurabilecek seviyede. 2021 yılında 25,3 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olan Türk kimya sektörü, 2021 yılı Aralık ayında ise ihracatını 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 38 oranında artırdı. Sektörümüzün 2022 yılında Türkiye’nin toplam ihracatına yaptığı katkıyı daha da artıracağına inanıyorum.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden kimya endüstrisinin 2021 yılında dünya çapında üretim, lojistik ve tedarik gibi konularda problem yaşadığını belirten Akça Kimya Genel Müdürü Sarıcı, 2021 yılında kimya endüstrisinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sarıcı, stratejik önemi daha çok anlaşılan ve 30 civarında farklı sektöre üretim yapan kimya sektörünün, bazı sektörlerde yaşanan daralmalar, lojistik problemler ve hammadde fiyatlarındaki artışlara rağmen konumunu güçlendirdiğini ifade etti.
Pandemi sebebi ile tedarik zinciri yöneticileri ve lojistik firmaları, uzun yıllardır görmedikleri gelişmelere şahit olduklarını dile getiren Sarıcı, “Arz talepteki yüksek dalgalanmalar, tedarik zincirinde aksamalara sebebiyet verdi. Bunun sonucunda hava kargo taleplerinde patlama yaşandı, denizyolunda iptal seferler, ekipman ve liman sıkışıklıkları oluştu. Karayolunda ise sınır kapılarında zaman zaman yığılmalar yaşandı. Tüm bunların sonucunda, navlunlar son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı. Başta bizim de içinde bulunduğumuz kimya sektörü olmak üzere, stoksuz çalışmayı tercih eden birçok firma hammadde tedarikinde zorluklar yaşadı.” açıklamasında bulundu.
Türkiye, kimyada Avrupa’nın yeni hammadde lojistik üssü olabilir
Uzakdoğu’da yaşanan navlun artışı ve uzayan sevk sürelerinin özellikle Avrupa ülkelerini yeni tedarik zinciri arayışına ittiği hususunda da açıklamalar yapan Sarıcı, Türkiye’nin bu anlamda Avrupa için bir can simidi olacağını belirtti. Toplam ülke ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiren, yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan kimya sektörünün, Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en fazla katkı yapacak sektörlerin başında geldiğini anlatan Sarıcı süreçle ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.
2022’de kimya sektörü için ihracatta artış öngörülüyor
Özellikle lojistik maliyetlerin henüz tırmanmamış oluşu, kısa transit süreleri ile hızlı teslimat yapılabilmesi, iş gücü kalitesi ve alternatif ulaşım kanallarının varlığı gibi nedenlerle 2022 yılında kimya alanında ihracatta artış yaşanacağını ortaya koyan Sarıcı, pek çok sektöre girdi sağlayan kimya endüstrisinin üretim ve pazar çeşitliliğinin de yüksek olduğunu vurguladı. Ek olarak AB mevzuatına uyumlu yüksek kalitedeki ürünlerin tedarik noktasında daha da güçlenmelerine sebep oldukları, Türkiye’nin de gelişen pazarlara yakınlığı ve coğrafi konum avantajları ile bu durumu iyice güçlendirdiği dile getirildi.
“Yeni müşteri girişleri yaşanacak”
Türkiye’nin güçlü yanlarına dikkat çeken Sarıcı yeni müşteri potansiyelinden de bahsederek şunları kaydetti: “Ülkemizi sadece 80 milyon nüfuslu bir pazar olarak değil; etnik bağları ile Türki Cumhuriyetlere olan yakınlığı, Ortadoğu’daki bilinirliği, Afrika için oluşturmaya başladığı projeleri ve Avrupa ile olan gümrük birliği mevzuatı çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor. Tüm bu gelişmeler ışığında Türk ihracatçılarına gelen taleplerde artış olacağı, yeni müşteri girişlerinin yaşanacağını öngörüyoruz. Ülkemizin ve firmamızın gücüne güvenerek emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz.”