Akbank Hisse Yorumu / Yatırım Finansman – (29.08.2016)

Akbank Hisse Yorumu

Potansiyel: 17%

Yatırım Tezi:

Sermaye ve likidite rasyolarını dikkate aldığımızda, Akbank’ın kredilerde büyüme potansiyelinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda banka kredilerde, fiyatlamayı rasyonel bulmamalarının da etkisi ile pazar payı kaybetti. 2. Çeyrekte tüketici kredilerinde ve TL krediler Pazar payında bir miktar toparlanma gözlemledik. Geçtiğimiz bir yıl içinde, TL kredi-mevduat oranı %146’ten %133’e geriledi. Toplam kredi-mevduat oranı ise 2Ç16 itibarıyla %105 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri, sektör ortalaması olan %113’un altında olup, rakip bankaları arasında en düşük seviyedir. Ayrıca, kredilerin aktifler içindeki payı %60’lar düzeyinde olması (muadil bankaların ortalaması %67), bankanın kredi büyümesinde potansiyeli olduğunu göstermektedir. BDDK tarafından, ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında vadelerin uzatılması beklenmektedir. Akbank’ın karlı kredi ürünlerinde büyümeyi tercih edebileceğini düşünüyoruz.

Banka geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği program sayesinde, maliyet artışının sınırlandığını görüyoruz. Yılın ilk yarısında Akbank’ın faaliyet gider artışı yıllık %4 düşüş gösterdi. Gider-gelir oranı yılın ilk yarısında bankanın hedeflediği %37’nin oldukça altında, %33 düzeyinde oluştu. Gider artışının sınırlanması ile, karlılıkta da artış görüyoruz. Son dört çeyreğin özkaynak karlılığına baktığımızda yıllık bazda 200 baz puanın üzerinde iyileşerek, %14’ün üzerine yükseldi.

Akbank, sermaye rasyoları ve aktif kalitesi anlamında muhafazakar davranmaya devam ediyor. Bankanın sermaye yeterlilik oranı yılbaşından bu yana 30 baz puan iyileşerek %14,9’a yükseldi. Diğer bankaların yaptığı ama Akbank’ın henüz uygulamadığı sabit varlıkların yeniden değerlenmesi ile, bankanın aslında sermaye yeterlilik oranı yaklaşık 100 baz puan daha yukarıda olduğu belirtilmektedir.

Bir diğer öne çıkan konu ise; bankanın takipteki krediler için muhafazakar karşılık politikası. Akbank’ın takipteki krediler için %100 karşılık politikası, önümüzdeki yıllarda UFRS 9 muhasebe standardı geldiğinde, banka için rekabet avantajı yaratacağını düşünüyoruz. Yüksek karşılık ayrılmasının, banka için gizli bir değer yaratmasının yanında, aktif kalitesi anlamında da olumlu algılanmaktadır.

Kısa vadeli görünüm:

Kar büyümesi beklentimiz olan %28’in üzerinde gerçekleşmesi

Regulasyon anlamında tüketici kredilerinde muhtemel bir gevşeme, Akbank’ın büyüme iştahını artırabilir.

Güçlü sermaye oranları ile TL’deki muhtemel bir değer kaybı ile başa çıkılabilir.

Alınan önlemler ile sınırlı batık kredi oluşumu. 2Ç’de yakın izlemedeki kredilerdeki düşüş, yılın ikinci yarısı için de aktif kalitesinde olumlu bir gösterge olarak algılanabilir.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!