Akbank Hisse Yorumu
Likit bilanço, güçlü sermaye yapısı ve cazip değerleme
Tavsiye Endeks Üzeri
Hedef Fiyat TL9.7
Son Fiyat TL7.6
Getiri Potansiyeli 27%
Akbank’ı öncelikli olarak güçlü sermaye yapısı, likit bilançosu yapısı ve benzer bankalara göre daha yüksek karşılıklandırma oranına sahip bankalardan biri olarak tercih etmekteyiz. Akbank’ın mevcut güçlü yönlerinin fiyatlarda olmadığını düşünüyoruz. Akbank için Endeks Üzeri Performans tavsiyesini devam ettiriyoruz.
Akbank hissesi, 1 yıllık tarihi ortalamasının %15 altında, 2018 yılı tahminimize göre 4.5x F/K ile seviyesinde işlem görmektedir. Tahminlerimiz 2018 için 0.7x F/DD, 1 yıllık tarihsel ortalamanın %30 altındadır.
Karlı segmentte büyüme: Akbank, 2013 yılından bu yana tüketici kredisi ağırlığını önemli ölçüde azaltmıştır. Tüketici kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı %40 seviyelerinden %23’e gerilemiştir. İhtiyaç kredilerinin ağırlığı ise 4Ç17 itibarıyla %9,8 seviyesinde olup, muadil bankaların ortalaması %10,8 seviyesindedir. Akbank, önümüzdeki dönem için ihtiyaç kredisi gibi karlı ürünlere odaklanıp karlılığını artırmasını artırabileceğini düşünüyoruz.
Likit bilanço yapısı: Akbank’ın kredi / mevduat oranı 1Ç18 itibarıyla %103 ve muadil banka ortalaması için %115 seviyesindedir. TL tahviller dahil, toplam LDR% 100’ün altına inmekte, bu da mevduattaki potansiyel maliyet baskısını ortadan kaldırmaktadır.
OTAS kredisi: 4Ç17’den itibaren Akbank, OTAS kredisini yakın izlemedeki krediler portföyüne attı ve banka kredi için yaklaşık %30 oranında karşılık ayırdı. Yeni durumda, TTKOM’un ortaklık yapısının çözülmesi ve borç geri ödemelerinin çözüm süreci takip edilecektir. Dolayısıyla, aşağı yönlü risklerin değerleme için yukarı yönlü riske dönüştüğüne inanıyoruz.
Yüksek karşılıklandırmaya devam: Akbank’ın %162’lik toplam karşılıklandırma oranı, muadil ortalaması olan %120’den fazladır. UFRS 9 sistemine geçtikten sonra bile, bankanın yüksek karşılıklandırma ile faaliyetlerine devam etmesini bekliyoruz.
Güçlü sermaye oranları: Banka 1Ç18 itibarıyla sermaye yeterlilik oranını yıllık 112 baz puan artış ile %16,8’e yükseltmiştir. Ana sermaye yeterlilik oranı ise %14,7 ile rakipleri arasında en yüksek seviyelerden biridir.
Riskler: TCMB’nin faiz artırımı marjlarını olumsuz etkileyebilir. Yükselen tahvil getirileri, sermaye oranlarını olumsuz etkileyebilir.