Akbank (AKBNK.IS) Öneri: TUT
Kapanış 5,89
Hedef Fiyat 6,45
Akbank 1948 yılında kurulmuştur ve özel sermayeli ticari banka olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Mart 2020 itibarıyla aktif büyüklüğü 394 milyar TL olan ve 758 şubesi ile faaliyet gösteren Akbank aktif büyüklüğü açısından en büyük 7. bankadır. Bankacılık faaliyetlerinin yanısıra Aksigorta A.Ş ve Aviva SA Emeklilik ve Hayat A.Ş adına sigorta acenteliği faaliyetlerini de yürütmektedir.
Banka etkin bilanço yönetimi, güçlü sermaye yapısı, yenilikçi digital bankacılık uygulamaları ile mevduat bankaları arasında elverişli bir konumda bulunmaktadır.
Akbank’ın rakiplerine göre yüksek sermaye yeterliliği, ihtiyatlı kredi karşılıkları, çeşitlendirilmiş kredi portföyü, etkin maliyet yönetimi ve elverişli yabancı para likiditesini beğeniyoruz. Ancak ücret ve komisyon gelirlerinde zayıflama, marj gelişimi tarafında rakiplerine göre daha az avantajlı durumda olma ve YP kredi büyümesinde devam eden zayıf seyiri gözönünde bulundurarak TUT olan önerimizi koruyoruz. Banka için 21% sermaye maliyeti ve 5% uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız hedef fiyatımız 6,45 TL olup %10 artış potansiyeli bulunmaktadır. Hisse 2020T 5,2x F/K (Benzerlerine göre %33 primli) ve 0,5x F/DD çarpanlarıyla işlem görmektedir. 2020 tahmini özkaynak karlılığı beklentimiz %10,3 seviyesindedir.
Hisse son bir ayda %6,9 endeksin altında getiri sağlayarak %7,2 endeksin altı getiri sağlayan banka endeksinden hafif pozitif ayrışmaktadır.
Bankanın net karının 2020 yılında 2019 yılına göre %9 artış göstermesini modelliyoruz ve primli değerleme çarpanlarının yerinde olduğunu düşünmekteyiz.
Akbank 1Ç20 solo finansal sonuçlarında beklentilerin hafif altında 1,310 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %1,5 azalma). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,335 milyon TL olan tahminimizin ve 1,338 milyon TL olan piyasa beklentisinin %1,8 ve %2,1 altında gerçekleşmiş oldu. Bankanın 3 aylık karı geçen yıla göre %7,3 azalarak %10,3 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.
Banka 2020 bütçesinde henüz bir revizyona gitmemiştir. Ancak Covid-19 salgınının olası negatif etkilerine paralel olarak net faiz marjı, TGA rasyosu ve kredi riski maliyetinde yukarı yönlü; kredi büyümesi, net ücret ve komisyon gelirleri büyümesi, özkaynak karlılığı beklentilerinde aşağı yönlü potansiyel olabileceği belirtilmistir. 1Ç20’de olası riskler icin 250 milyon TL serbest karşılık ayrılmıştır ve toplam serbest karşılık tutarı 900 milyon TL seviyesindedir.
Yıllık marj gelişimi tarafında rakiplerine göre daha az avantajlı konum. Bankanın dinamik menkul kıymetler portföy yönetimi stratejisi net faiz gelirleri kaleminini destekleyici bir unsurdur. Ancak aktif-pasif vade farkı rakiplerine göreceli kısa olan ve vadesiz mevduatların toplam mevduatlar içindeki ağırlığı sektör ortalamasının hafif altında olan Akbank yıllık marj gelişimi tarafında rakiplerine göre daha az avantajlı gözükmektedir. 1Ç20’de bankanın swap maliyetleri ve Tüfe endeksli tahvil gelirlerine göre düzeltilmiş çekirdek net faiz marjı çeyreksel bazda 6 baz puan daralarak %4,9 seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe:>4%). Tüfe endeksli tahvil gelirlerindeki toparlanma (+%61) marjları olumlu etkilerken kredi mevduat makası çeyreksel bazda 9 baz puan zayıflamıştır. 2020 yılında bankanın düzeltilmiş net faiz marjının 2019 yılına göre 18 baz puan iyileşmesini öngörüyoruz. Banka bütçe beklentisinde ise 40-50 baz iyileşme öngörülmektedir.
Net ücret ve komisyon gelirlerinde zayıflama. Bankanın krediler dışındaki işlemlerinden sağlanan ücret ve komisyonlarının yaklasik %50’si şube dışı alternatif dağıtım kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmekte olup digitalleşme komisyon gelirleri gelişimini desteklemektedir. Ancak 2020 yılı için bankanın ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık %9 daralma modelliyoruz.
Aktif kalitesi tarafında banka ihtiyatli karşılık politikası ile pozitif ayrışmaktadır. Bankanın TGA rasyosu 1Ç20’de %7,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte aktiften silme ve satış gercekleşmemiştir. Ancak banka, Covid-19 sebebiyle toplam 3 milyar TL vadesi gelen borcu ertelemiştir. 2020 yılında TGA rasyosunun %7,8 seviyesine ulaşmasını, toplam kredi riski maliyetinin ise 250 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bütçe beklentileri ise TGA rasyosu ve kredi riski maliyeti için sırasıyla %<6 ve 200 baz puan seviyelerindedir.
Beklentimizden daha olumsuz seyreden fonlama maliyetleri, ücret ve komisyon gelirleri ile beklentilerin üzerinde net TGA oluşumu hisse performansında olumsuz etki yapabilir.